Hozan poručio Jezeracima: Pliva je vrijednija od bilo kakvog zlata

Podijeli članak:

U općini Jezero, na obroncima brda Hotomalj i Sinjakova iznad korita rijeke Plive, već drugu godinu zaredom provode se geološka istraživanja minerala i metala na okolnim planinama. Istraživanja se provode pod vodstvom firme “SNK Metali” sa sjedištem u Bijeljini, vlasništvo “Lykos Balkan Metals”. Ova kompanija, koja je specijalizirana za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa, dobila je odobrenje od Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske za provedbu ovih istraživanja, piše Jajce Online.

Podsjećamo, u oktobru prošle godine, 13 odbornika Skupštine opštine Jezero jednoglasno su donijeli odluku kojom su zabranili geološka istraživanja u tom području. Međutim, investitori koji su vodili ove aktivnosti nisu odustali od svojih planova.

Nedavno je na dnevni red sjednice Skupštine općine stavljena tačka o razmatranju zahtjeva “SNK Metali” d.o.o. iz Bijeljine, te odlučivanju o molbi za davanje saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških radova na projektu “Sinjakovo” i produženju istražnog roka, u skladu s rješenjem Ministarstva energetike i rudarstva iz 2021. godine.

 

– Kada govorimo  istraživanjima koja se događaju na području općine Jezero, mi smo na predzadnjoj sjednici OV jajce zauzeli veoma jasan stav i usvojili određene zaključke koje smo poslali u susjednu opštinu, ali i svima drugima institucijama u Republici Srpskoj. Našim zaključcima željeli smo ih upozoriti da smo veoma zabrinuli i ujedno da ih i zamolimo da dobro računa vode o tome, imajući u vidu da nam je Pliva jako važna. Svi dobro znamo da Jajčani tu vodu piju, kazao je općinski načelnik Edin Hozan.

Sporazum o međuopćinskoj saradnji potpisan je 7. aprila 2017. godine, a imao je za cilj afirmaciju u oblasti promocije rijeke Plive, preventivnog djelovanja i očuvanja vode i vodotoka rijeke Plive, očuvanja flore i faune rijeke Plive i podizanja svijesti javnosti o čuvanju prirodnog bogatstva rijeke Plive, čišćenje obale rijeke Plive i učiniti je ekološkom oazom.

Potpisnici sporazuma obavezali su se da će pokrenuti inicijativu da se rijeka Pliva proglasi „Parkom prirode” i stavi pod posebnu zaštitu.

– Plive je više od same vode za vodosnabdijevanje. Ona je naš neprikosnoveni biser kojeg smo i jednim sporazumom pokušali zaštiti. On je  potpisan prije šest godine, tri općine Jajce, Jezero i Šipovo, a s njim smo željeli dodatno zaštiti rijeku Plivu i to svako sa svoje strane da povode dodatno brigu o zaštiti rijeke Plive. Stvarno mi nije jasno kako je sada moguće, da naše kolege i komšije iz Opštine Jezero ne drže se toga sporazum. Nekada su bili inicijatori potpisivanja takvog jednog dokumenta, a danas čini mi se potpuno suprotno rade i ne poštuju šta u njemu piše, kategorično je rekao Hozan.

 

Donošenje odluke koje bi podržala geološka istraživanja i u budućnosti dovelo do eksploatacije rudnih resursa moglo bi rezultirati nepopravljivom štetom za naše područje. Ekološka ravnoteža mogla bi biti narušena, a ugrožene vrste mogle bi biti izbrisane. Štoviše, eksploatacija rudnih resursa zahtijeva intenzivno korištenje prirodnih resursa, što bi moglo dovesti do degradacije okoliša, smanjenja kvalitete vode i povećanja onečišćenja zraka.

Ove posljedice imaju potencijal da trajno oštete i unište ljepotu i jedinstvenost područja rijeke Plive, a samim tim i Plivskih jezera koja su pod zaštitom države.

– Sa svim tim dešavanjima malo sam iznenađen, ali i zabrinut šta će se dalje događati, jer očito da je želja za profitom najjača u ovom trenutku. Volio bih da uspijemo na neki način da otvorimo oči ljudima u Jezeru koji donos odluku o tome, da ne napravimo grešku koja bi bila nepopravljiva i dugoročno štetna. Iskreno se nadam, bez obzira na činjenicu da i postoje ta rudna bogatstava da je prirodna ljepota i sve što nudi rijeka Pliva može više donijeti od jednog kilograma zlata, istakao je.

 

Načelnik Hozan je istakao da su rijeka Pliva i njeni pritoci izuzetno važni za lokalnu zajednicu, ali i sam okoliš.

– Mi ćemo i dalje putem institucija način koji je nama moguć i dostupan, boriti protiv nekih postupaka koji bi mogli ugroziti rijeku Plivu, ali i sam turizam koji se naslanja na našu rijeku. Plivu sama po sebi može više doprinositi dugotrajno, nego bilo kakva eksploatacija rude i plemenitih metala, jasno je kazao Edin Hozan.

Mještani i aktivisti iz Jezera, koji su nezadovoljni činjenicom da se na teritoriji ove opštine vrše geološka istraživanja o postojanju rudnih bogatstava do sada su održali dva mirna protesta. Oni ne prihvataju da se u dolini Plive obavljaju bilo kakva testiranja terena, niti eventualna eksploatacija rude, jer bi to, kako kažu, uništilo kompletan eko-sistem tog kraja.

Sjednica Skupštine je zakazana za 20. juni., a ostaje da se vidi da li su zagovornici geoloških istraživanja uspjeli da promijene stav odbornika, koji su prethodno podržali zabranu istraživanja 20.10.2022. godine.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...