Zvornik: Drina poplavila poljoprivredno zemljište

Drina se usljed povećanog vodostaja izlila na poljoprivredno zemljšte zvorničkih naselja Šepak, Tršić, Roćević, te poplavila gradsku plažu, dok je u naselju Čelopek voda ušla u dvije garaže, rekao je šef gradske Službe civilne zaštite Rajko Jurošević.

[embedded content]

Jurošević je naglasio da nema opasnosti po stambene i pomoćne objekte na prostorima, gdje se Drina izlila iz korita i dodao da postepeno opada vodostaj ove rijeke.

On je rekao da je trenutni protok Drine na Hidroelektrani “Mali Zvornik” 1.866 metara kubnih u sekundi, dok je u toku noći protekle maksimalno iznosio 1.918 metara kubnih u sekundi.

“Protok vode na Hidroelektrani Bajina Bašta trenutno iznosi 1.672 metra kubna u sekundi, dok je tokom protekle noći prosječan protok bio oko 1.700 metara kubnih u sekundi, pa se očekuje smanjenje vodostaja Drine i na zvorničkom području”, rekao je Jurošević.

On je podsjetio da je jučer u popodnevnim časovima protok Drine kroz Hidroelektranu “Bajina Bašta” iznosio oko 2.000 metara kubnih u sekundi i dodao da su hidroelektrane “Višegrad” i “Mali Zvornik” ovaj talas spremno dočekale i ublažile njegove posljedice.

Ističući da je Služba civilne zaštite grada Zvornika i dalje u pripravnosti, Jurošević je ponovio da stanovništvo u potencijalno ugroženim područjima uz rijeku Drinu i dalje treba da bude na oprezu i preduzima radnje s ciljem zaštite materijalnih dobara.

Jurošević je podsjetio da rijeke Sapna, Hoča, Lokanjska, Jasenička, Kozlučka, Jošanička, Kamenička i druge rijeke i potoci na području grada su u svojim koritima, čija je trenutna popunjenost oko 30 odsto, pa ne predstavljaju opasnost od izlivanja.

BHRT