Search
Close this search box.

Žrtve decenijama traže pravdu a onda osuđenici pobjegnu u susjedne države

Podijeli članak:

Kraj prošle godine bio je turbulentan i za državno pravosuđe. Hapšenje predsjednika Suda i bivšeg direktora OSA-e, uzdrmali su javnost. No, neopaženo nisu prošle brojne optužnice za ratne zločine. Predmeti koji su u ladicama stajali i po deceniju, došli su na red u proteklih nekoliko mjeseci. Međutim, sve je još jednom pokazalo nemoć pravosuđa, jer neki od optuženih neće iza rešetaka. Utočište su već, navodno pronašli u susjednoj Srbiji.

Deceniju su, koliko traje proces pred bh. pravosuđem, Bošnjaci Prijedora čekali pravdu. I nisu je dočekali. Prva presuda za brutalna ubistva civila u selu Zecovi, proći će za neke bez sanckija. Jasno je bilo i na izricanju presude, gdje niko od optuženih nije prisustvovao.

Sud BiH je isti dan izdao naredbu za pritvaranje onih koji su osuđeni na više od pet godina zatvora. No, bilo je kasno. Prvoosuđeni Dušan Milunić, nije pronađen na adresi, jednako kao još dvojica, među kojima i onaj s najstrožijom kaznom od 20 godina zatvora, Ilija Zorić. Porodice ogorčene cijelim procesom.

Iz Tužilaštva sumnjaju kako se osuđeni Milunić, Zorić i Zoran Stojić, već nalaze u Srbiji, te da su utekli preko graničnog prijelaza u Bijeljini. Iz Granične policije su za Radio Slobodna Evropa odgovorili:

“Zbog istrage i sudskog procesa ne smijem govoriti da li smo dobili naredbu za hapšenje osuđenih u ovom predmetu”, kazali su tada iz GP BIH.

Više u prilogu Adise Imamović.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka