Search
Close this search box.

Zoran Ljubičić: Sjećanje na olimpijsko kraljevstvo (samo smo bili malo ludi)

Podijeli članak:

Bio je to naš prvi i posljednji zajednički nastup. I nitko se zbog toga nije tada uzrujavao, niti je kasnije žalio za mogućim propuštenim prilikama. Ipak se radilo o Olimpijskim igrama u Sarajevu, a studentski band „602“ bio je dio te priče.

Bilo je veselo u SD „Nedžarići“ 1984.godine na svečanosti otvaranja Igara. Naš band svojim je nastupom u prepunoj studentskoj menzi dao svoj doprinos olimpijskoj fešti. Kažem – bilo je zbilja veselo te večeri. Nakon što smo izveli prvu numeru, na binu se, s klasičnom gitarom u rukama i neizbježnim bijelim cipelama na nogama, popeo jedan naš sandžački prijatelj i rekao: – Ako i ja ne nastupim, nećete ni vi više svirati.

Uvijek smo imali razumijevanja za naše sandžačke prijatelje u Domu, tako da je band nastavio s nastupom u proširenom sastavu.
Kao pjevač trebao sam predstaviti članove banda. – Kad je bal, nek’ je maskenbal – pomislio sam, i nakon što smo nas dvojica zajedno otpjevali sljedeću pjesmu, ja sam se obratio publici riječima: – Poštovani publikume, mi nismo pripadnici ni jednog od ovih popularnih sarajevskih muzičkih pokreta: ni new primitives, ni nova avangarda, niti novi realizam… Mi smo samo sljedbenici kulta Lepe Brene i njenog utjecaja na proširenje kurčeve vene…

Pirliu,pirliu… Netko iz „organizacije“ nas je ištekao u treptaju oka i naša je svirka završena prije nego smo se i zagrijali. Članovi banda ostali su nepoznati i prisutnoj publici i široj javnosti.

Iz ove perspektive čini mi se da smo možda bili među prvim unplugged bandovima u svijetu. Mi smo doslovno bili unplugged. Za razliku od organizatora – treba i to reći – narodna milicija bila je posve korektna; mislim…tražili su oni mene, ali su kucali na pogrešna vrata. Dok su se policjoti penjali stepenicama i razmišljali da li da provale u sobu 602, mene su moji prijatelji transportirali liftom u sobu 701.
„I godinama kasnije sjećanje na tebe u mojoj glavi…“

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka