Search
Close this search box.

Znate li gdje je zaista najsigurnije sjediti u vozilu?

Podijeli članak:

Uvriježeno je mišljenje da je zadnje sjedište, posebno zadnje desno sjedište, najsigurnije mjesto u vozilu. Ali istraživanje nezgoda koje je sprovelo njemačko udruženje osiguravatelja za nezgode (UDV) pruža nove uvide.

Analiza na početku pokazuje da je samo deset odsto osoba ozlijeđenih u prometnim nesrećama sjedilo na zadnjem sjedištu. Međutim, ovaj broj treba uzeti u kontekst jer su na većini putovanja stražnja sjedišta prazna.

UDV takođe ističe da je u sličnim situacijama nesreća oko 70 odsto ozljeda na zadnjim sjedištima bilo jednako ozbiljno kao i na prednjim sjedištima. U oko 20 odsto slučajeva ozljede su bile i teže, prenosi t-online.

To se pripisuje činjenici da putnici na zadnjem sjedištu često nisu pravilno vezani ili sjede u položajima koji povećavaju rizik od ozljeda u slučaju nesreće, prenosi Fenix Magazin.

Drugi razlog povećanog rizika od ozljeda na zadnjem sjedištu je lošiji kvalitet sigurnosne opreme. Dok su zatezači pojaseva, ograničivači sile pojaseva i vazdušni jastuci obično standardna oprema na prednjim sjedištima, ove sigurnosne značajke često su dostupne samo kao opcija na stražnjim sjedištima.

Zanimljivo je da je vozačeva strana najsigurnije mjesto u automobilu, jer su mnogi sigurnosni sistemi dizajnirani da štite vozačevu stranu. Za djecu, međutim, stručnjaci i dalje preporučuju sredinu zadnjeg sjedišta, jer to nudi najveću zonu gužvanja u svim smjerovima, a djeca su najbolje zaštićena u posebnim dječjim sjedalicama, prenosi RTCG.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...