Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine je 1999. godine igrala baraž za Europsko prvenstvo protiv Portugala, kasnijeg osvajača prvenstva.

U19 BiH je sa klupe predvodio Senad Kreso, a prvi meč odigran je u Portugalu u mjestu Santarem, 10. aprila 1999. godine.

Portugalci su slavili sa 2:1. Golove su dali Tonel i Duda, a za reprezentaciju BiH Mirza Mešić.

Za našu reprezentaciju su igrali: Hasagić, Tomić, Bašić, Lagumdžija, Jahić, Iftić, N. Ferhatović, Mahmutović, Devedžić, Zilić. Sa klupe su ušli: Terzić, Arifović, Muminović.

Delegaciju BiH činili su Mirsad Begagić, Ahmet Pašalić, Senad Kreso, Sejfudin Tica, Ahmet Kečalović, Zvonko Grebenar, Edo Alifakić, Radomir Ćosović, Vedran Jusufbegović, Adem Džipa.

Revanš na Grbavici

Uslijedio je revanš na Grbavici 28. maja 1999. godine. Gost na meču bio je čuveni Juan Antonio Samaranch.

Portugal je bio bolji rezultatom 3:1. Portugalci su se tako plasirali na Europsko prvenstvo u Švedskoj, stigli do finala u kojem su savladali Italiju sa 1:0.

Tadašnji predsjednik Saveza, Jusuf Pušina, kazao je:

“Ovi mladići, juniorski reprezentativci BiH, koji danas brane boje naše države počeli su igrati nogomet u veoma teškim uvjetima. Ratne strahote prekinule su njihovu igru, školovanje, a o nogometu je malo ko i razmišljao. Ali, veliki broj naših mladih “ljiljana” nije gubilo nadu i nakon prestanka rata nogometna lopta je opet zaskakutala na terenima širom BiH. Iako u velikom zaostatku za ostalim vršnjacima u Evropi, uspjeli smo za kratko vrijeme postići zapažene rezultate, te doći u priliku da se borimo za odlazak na Evropsko prvenstvo u Švedskoj u julu ove godine. Poželimo im uspjeha kao i iskrenu dobrodošlicu našim gostima iz Portugala. Ovim susretom prelijepa Grbavica dobiće status međunarodnog stadiona, a u narednom periodu sigurno će biti još ljepša. Naš današnji gost je uvaženi predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch, koji je puno učinio za bh. sport u cjelini. Hvala mu na posjeti!”, kazao je Jusuf Pušina 1999. godine.

Ono što je zanimljivo, a to su sastavi oba tima i karijere koje su igrači napravili u budućnosti.

Roster BiH:

Kenan Hasagić (Rudar Kakanj)
Adis Ferhatović (KSC, Njemačka)
Iljko Tomić (Lukavac)
Mirza Bašić (Lukavac)
Elmir Lagumdžija (Željezničar)
Sanel Jahić (Strassbourg)
Mahir Iftić (Jedinstvo)
Adnan Behlulović (Željezničar)
Sinbad Terzić (Čelik)
Alen Pekić (Željezničar)
Alen Škoro (Sarajevo)
Smajo Mahmutović (Sarajevo)
Said Omanović (Krajina)
Amir Devedžić (Hamburg)
Ensar Arifović (Metz)
Mirza Mešić (Sloboda)
Senad Mahmutović (Lukavac)
Sead Zilić (Fiorentina)

Na prvu, sjajne karijere su napravili Kenan Hasagić, Sanel Jahić, Alen Škoro i Mirza Mešić. Veliki broj igrača nije nastavio fudbalsku karijeru nakon 20. godine.

Roster Portugala:

Pedro Albergaria (Boavista)
Jose Moreira (Sal Guiros)
Antonio Tonel (Porto)
Ricardo Costa (Boavista)
Joao Santos (Porto)
Vasco Teixeira (Lourinhanse)
Carlos Semedo (Vitoria)
Carlos Mota (Benfica)
Paolo Teixeira (Sporting)
Filipe Teixeira (Felgueiras)
Ernesto Brunhoso (Boavista)
Joao Alves (Chaves)
Hugo Cruz (Porto)
Sergio Duda (Vitoria)
Luis Monteiro (Esterela)
Candido Costa (Benfica)
Joao Ribeiro (Boavista)
Pedro Pepa (Benfica)

Većina igrača je nastavila karijere u Portugalu, mnogi od njih u najjačim klubovima, Portu, Benfici, Sportingu. Tonela se sjećamo iz Dinama čiji dres je nosio dvije godine dok je Ricardo Costa igrao sa Džekom u Wolfsburgu.