Znaju li političari šta su povjerljivi podaci?

Podijeli članak:

Nije rijetkost da političari u BiH u javnost iznose informacije pozivajući se na određene obavještajne podatke. Građani nerijetko pomisle da te informacije cure iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH – čak i kada agencija nije povezana sa tim podacima. Znaju li bh. političari važnost informacija koje iznose u javnost i povjerljivost obavještajnih podataka?

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH nema veze sa posljednjom izjavom ministra odbrane BiH Zukana Heleza o navodnom planiranju bijega Milorada Dodika iz BiH.

ZUKAN HELEZ, ministar odbrane BiH (15.9.2023)

“Postoje neki podaci obavještajni, da on planira bijeg iz BiH”.

Potvrdio nam je sam ministar da je informaciju dobio od drugog izvora. Ovo je samo jedan u nizu istupa političara u kojem se pominju navodni obavještajni podaci. Iako OSA nije bila izvor ministru Helezu, predsjednik Komisije za nadzor nad radom OSA-e upozorava na važnost procjene informacija koje političari iznose u javnost.

ILIJA CVITANOVIĆ, predsjednik Komisije za nadzor nad radom OSA-e

Moram naglasiti i pozvati ove političare koji vrlo često u javnom prostoru bez ikakvog razloga dovode agenciju u vrlo nezgodan položaj, da prestanu s tim, da odustanu, jer agencija ima svoje procedure i ovaj menadžment to vam mogu potvrditi u suradnji s menadžmentom da radi na transparentan način da radi sukladno zakonu o OSA-i.

Ministar sigurnosti BiH iznošenje navodnih obavještajnih podataka u javnost ocjenjuje populističkim izjavama.

NENAD NEŠIĆ, ministar sigurnosti BiH

To što političari iznose u javnost ne bih nazvao ni tajnim ni istinitim podacima, već manipulativnim podacima za sticanje jeftinih političkih poena.

Ahmed Kico, stručnjak u oblasti sigurnosti i bivši uposlenik OSA-e BiH, predlaže da naši političari prođu edukaciju koja je sastavni dio sigurnosne kulture. Time bi političari bili obučeni za to kako zaprimati obavještajne informacije, kako ih čitati, tumačiti i prezentovati. Bez toga, kaže, nema odgovornog pristupa. 00:00:05 Graphics text

prof. dr. AHMED KICO, sigurnosni stručnjak

Na taj način ako se odgovorno odnose, mi ćemo biti u poziciji da razvijamo sigurnosnu kulturu u BiH , da štitimo interese BiH, a time i same OSA-e.

Predsjednik Komisije za nadzor nad radom OSA-e istakao je u našem razgovoru da informacije ne izlaze iz OSA-e, dok je zvaničnicima skrenuo pažnju da odgovorno plasiraju u javnost informacije od sigurnosnog značaja, te da obrate pažnju na ono što govore i na koga se pozivaju.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.