Jajce Online
SPORT

Zmajevi u sjajnoj poziciji uoči žrijeba za Euro 2024, zajedno smo s Englezima i Francuzima

Nakon dva ciklusa upoznavanja s Ligom nacija jasno je da su početne najave, kako to nije toliko važno takmičenje, daleko od istine, a tome ide u prilog i sjajna pozicija nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine uoči žrijeba kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Osim što će nam eventualno osvajanje grupe donijeti osiguran baraž za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a trenutno smo prvi i imamo sve u svojim rukama, UEFA je odlučila da se jakosne grupe za kvalifikacije za Euro 2024 zasnivaju na rezultatima iz Lige nacija.

Tako je reprezentacija BiH prema trenutnom stanju u drugom jakosnom šeširu što znači i nominalno neuporedivo lakši žrijeb grupe kroz koju želimo otići na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Prema trenutnom stanju, BiH se nalazi u odličnoj poziciji smještena u drugom šeširu. Ukoliko budemo pobjednici grupe u Ligi nacija, a potreban nam je samo jedan trijumf u naredna dva kola, bit ćemo i definitivno u drugom šeširu gdje se sada nalaze svjetske sile poput Francuske i Engleske i oni nam ne bi mogli biti rivali u kvalifikacijama.

U drugom šeširu naći će se svi pobjednici grupa B divizije Lige nacija u kojoj smo mi. Također, imamo šansu da “upadnemo” u drugi šešir i kao najbolja drugoplasirana reprezentacija u diviziji B, što nije nerealna opcija ako se, ne daj Bože, desi neuspjeh protiv Crne Gore i Rumunije.Jakosne grupe će se promijeniti nakon posljednja dva kola, ali to neće utjecati na BiH ukoliko osvojimo našu grupu jer ćemo i definitivno biti u drugom jakosnom šeširu.

Ovo je izgled svih šešira trenutno:

Prvi šešir: Nizozemska, Danska, Španija, Mađarska, Portugal, Belgija, Hrvatska, Italija, Austrija i Češka.

Drugi šešir: Poljska, Švicarska, Francuska, Engleska, Vels, Norveška, BiH, Izrael, Ukrajina i Island.

Treći šešir: Srbija, Crna Gora, Škotska, Irska, Finska, Albanija, Švedska, Rumunija, Armenija i Slovenija.

Četvrti šešir: Turska, Grčka, Gruzija, Kazahstan, Sjeverna Makedonija, Luksemburg, Kosovo, Slovačka, Azerbejdžan i Farska Ostrva.

Peti šešir: Bugarska, Sjeverna Irska, Bjelorusija, Kipar, Gibraltar, Litvanija, Latvija, Estonija, Malta i Moldavija.

Šesti šešir: Andora, San Marino i Lihtenštajn.

 

Žrijeb kvalifikacionih grupa za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine je zakazan za 9. oktobar. Plasman na Euro u Njemačku će ostvariti najbolje dvije selekcije iz svake kvalifikacione grupe.

(Klix)

Povezane vijesti

Džanan Musa proglašen za MVP-a španske lige

admin

Nije mu ni oprostio ni zaboravio: Ibrahimović upozorio Haalanda na Guardiolin ego

admin

Ahmedhodžić: Sad je sve u našim rukama, smatram da možemo pobijediti Finsku

admin