Search
Close this search box.

Zjajo: Upis djeteta u 1. razred osnovne škole iz ugla pedijatra

Podijeli članak:

Krenimo od jedne činjenice oko koje su svi roditelji sasvim sigurno saglasni: „polazak u školu je jedan od najvažnijih trenutaka u životu svakog djeteta i njegovih roditelja”.

Neka od najčešće postavljenih pitanja u toj nakani jeste, koliko je moje dijete objektivno spremno za polazak u školu? Da li se motorički dovoljno razvilo, koliko je intelektualno spremno, ima li govornih mana i nedostataka koje bi trebali ispraviti prije polaska u školu? Kakve su navike i hoće li odgovarati potrebama tog uzrasta? Kako se moje dijete odnosi prema vršnjacima, učiteljima, domaru i ostalom osoblju, da li će spremno na vrijeme ispunjavati svoje obaveze i jednostavne školske zadatke koji se stave pred njega… i mnoga druga.

Prije upisa u 1. razred obvezno se utvrđuje psihofizičko stanje djeteta tj. određeni stepen zrelosti koji obuhvata fizičku, emocionalnu, intelektualnu i socijalnu komponentu koja mu osigurava uspješno savladavanje propisanih nastavnih programa u 1. razredu osnovne škole. Priprema djeteta za upis u prvi razred ne počinje u 6. godini, ona tada završava.

U procjeni fizičke zrelosti vašeg djeteta medicinski tim (specijalista pedijatar i medicinska sestra) koji vrše procjenu će izmjeriti tjelesnu težinu i visinu, ispitati osjetne organe (sluh i vid), provjeriti da li je dijete uspostavilo kontrolu fizioloških potreba samostalno…itd

Kod procjene intelektualnih vještina u tom uzrastu jako je važno provjeriti percepciju, pamćenje, zaključivanje, koncentraciju, govor, rječnik, numeričko poimanje, vremenski odnosi, raspoznavanje boja…itd.

Socijalne i emocionalne sposobnosti budućeg školarca treba da uključuju zadovoljavajuću interakciju i komunikaciju sa ostalom djecom te učešće u razgovorima. Emocije su jako važan momenat razvoja svakog djeteta, empatija, samopouzdanje, radne navike, samostalnost u brizi za sebe i u saobraćaju do škole, ispred škole i nazad kući. Usvojene određene norme ponašanja i sposobnost snalaženja u društvu druge djece, odraslih i nepoznatih osoba.

Oprez!

Lažna zrelost znači da su djeca u nekim/manjim segmentima razvoja ispred vršnjaka, npr. viša su i, znaju čitati i pisati, ali ne uspijevaju zadovoljiti sve komponente zrelosti za školu. Današnja djeca su pametnija, ali emotivno nestabilnija, razigrana, slabije pažnje, više „žive u svijetu mašte“ te su sklona burnom pokazivanju svojih emocija. Savjetujem da se ne žuri sa upisom ukoliko za to nisu stvoreni preduslovi.

Savjet roditeljima

Kada dijete polazi u školu, roditeljima savjetujem da često razgovaraju o školi sa svojim djetetom, u pozitivnom duhu, a razgovor treba ilustrovati primjerom iz vlastitog života, isticati prednosti prijateljstva koja će steći, učiteljicu ili učitelja koja će postati bitna osoba u budućem životu djeteta te ukazivati na radost zbog učenja novih vještina i informacija s kojima će djeca biti bogatija. Također potrebno je naučiti dijete na uspoređivanje i procjenjivanje, govoriti pozitivno o različitostima među djecom.

Savjet učiteljima i učiteljicama

Ukratko, učenje kod djece u dobi 6 ili 7 godina savjetujem da bude što više nalik igri, a prelaz iz vrtićke populacije u školsku trebao bi biti što bezbolniji. Umjesto naglog “skoka” iz bezbrižne lijepe igre do strogih obaveza, potrebno bi bilo u starijoj vrtićkoj dobi “uozbiljiti” igru, i omogućiti djetetu da kroz zabavu i igru shvati pojam obaveze i odgovornosti. S druge strane, za boravak u školi i školsko učenje u prvim razredima osnovne škole savjetujem da nalikuje što više na igru i zabavu kroz koje će dijete razviti sve neophodne vještine za trenutne i buduće potrebe.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...