Život u BiH – život na kredit i ”dužničko ropstvo”

Podijeli članak:

Dok nas sociolozi i psiholozi upozoravaju da nam je upaljen crveni alarm u sistemskoj borbi za bolje društvo, zadužujemo se kreditno i ulazimo u dužničko ropstvo. Zbog velike razlike između sredstava koja imaju na raspolaganju i prispjelih obaveza, građani Bosne i Hercegovine posežu za potrošačkim kreditima, i tako svjesno upadaju u začarani krug dugovanja. Ekonomisti upravo to vide kao indikator brojnih problema u društvu, od ekonomskih preko socijalnih do političkih.

Tri hiljade konvertibilnih maraka iznosi Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za septembar ove godine. Najviše novca trošimo na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Kako je pokrivenost korpe minimalnom platom ni 20 odsto, građani, kako nam i sami kažu, prinuđeni su živjeti na kredit.

“To je praksa koja se već godinama dešava u BiH i to je tako, i svi mi to radimo da neke stvari zakrpimo ovako onako, i onda valja rigati poslije.”
“E onda se tu krpe a polete prvi da plate dažbine.”
“Preživjeti do otplate rate, pa dići novi, i sve tako.”
“Nisam u životu nikad digla kredit niti bi ga kad digla, koliko imam toliko se pružim i to je to.”
“Ne znam šta da kažem ali šta se mora mora se – gadno je.”
“Nije dobro nikako, ljudi preživljavaju na svaki način ovdje.”
“U većini slučajeva nemaju drugu opciju.”

Da druge opcije često nema, potvrđuju i podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine. Zaduženost građana kreditima u septembru bila je 11 miliona i 616 hiljada KM. Ekonomista Željko Šain pojašnjava da kućni budžet građani pune komercijalnim kreditima i tako upadaju u “dužničko ropstvo”.

ŽELJKO ŠAIN, profesor Ekonomskog fakulteta Sarajevo

“Većina građana živi na kredit ali to je trend i u svijetu, međutim, taj trend je drugačiji u Bosni i Hercegovini u odnosu na svijet. Narod teško živi, što potvrđuje i informacija da se uskoro otvara nova mikrokreditna organizacija koja će davati kredite od 20 do 100 maraka – onda možete misliti kako živi stanovništvo koje treba uzeti kredit od 20 KM da bi preživjelo.”

Teško je, zbog cjelokupne geopolitičke situacije prognozirati kakva nas budućnost u ekonomskom smislu čeka, zaključuje Šain. Jasno je, ipak, u kakvoj socijalnoj poziciji se nalaze građani Bosne i Hercegovine. Kredite dižu kako bi se riješili kratkoročnih obaveza i za svakodnevnu potrošnju.

Dok se jaz između bogatih i siromašnih produbljuje, pitamo se da li je vladajućim strukturama stalo da ga smanje.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...