Živković: Dom zdravlja Tomislavgrad bez pomoći viših razina vlasti

Organiziranje zdravstvenog sustava u Domu zdravlja Tomislavgrad od početka epidemije kovid-19 u cijelosti je podignuto na višu razinu, broj zdravstvenih usluga značajno se povećao, ali svi pacijenti i dalje imaju dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu, kazala je ravnateljica te zdravstvene ustanove Ivanka Živković.

Kada je u pitanju testiranje na koronavirus, Živković je podsjetila kako se uzorci odvoze na obradu u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar koja izdaje nalaz.

“Sve rezultate testova, bili oni s epidemiološkom indikacijom ili komercijalni testovi, čekamo i više od 30 sati, a teško dolazimo i do samog nalaza testa što nije u našoj nadležnosti, a opet je i razumljivo, jer se iz tri županije F BiH testiranje radi samo u SKB Mostar”, kazala je ravnateljica.

Upitana kako je moguće da se u Domu zdravlja Tomislavgrad ne testiraju na koronavirus osobe koje žele prijeći granicu, nego se moraju testirati u Mostaru, Živković je odgovorila da su s tom problematikom upoznali nadležno ministarstvo zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije te da je u razgovoru s ravnateljicom Zavoda i županijskom ministricom zdravstva dobila informaciju da se pokušava iznaći rješenje.

“Nijedna zdravstvena ustanova u Hercegbosanskoj županiji nema mogućnost raditi PCR testiranje na koronavirus. Kako bi zdravstvena ustanova redovito izvršavala svoje obveze i neometano nastavila poslovati s ciljem što kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga, a osobito uzimajući u obzir nepredvidivost razvoja situacije vezane za koronavirus, očekivali smo financijsku potporu za zdravstvenu ustanovu i zdravstvene djelatnike, a za pacijente dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu”, istaknula je ravnateljica Živković.

Napominje da od proglašenja epidemije koronavirusa, Domu zdravlja Tomislavgrad financijsku pomoć nije uputila nijedna viša razina vlasti u FBiH.

“Upravo bez pomoći viših razina vlasti ova ustanova se zadnja tri mjeseca bori s nedostatkom financijskih sredstava za redovnu isplatu plaća djelatnika Doma zdravlja Tomislavgrad. Moram priznati da me žalosti činjenica da je upitna isplata plaća djelatnicima, a da ne spominjem isplatu stimulacije djelatnicima koji rade s kovid bolesnicima, a koju su itekako zaslužili”, kazala je Živković.

Što se tiče opremljenosti Doma zdravlja Tomislavgrad, Živković je kazala da za sada imaju dovoljno osnovne zaštitne opreme, ali se ona brzo troši.

Po njezinim riječima, u proteklih devet mjeseci u borbi protiv koronavirusa nabavu opreme su im omogućile donacije sumještana i gospodarstvenika, Općine Tomislavgrad te Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

“Nažalost, još uvijek se nalazimo u vremenu u kojem se borimo sa suzbijanjem epidemije koronavirusa, što dodatno opterećuje i iscrpljuje sve uposlene u zdravstvenoj ustanovi, ali bez obzira na ukupno povećanje zdravstvenih usluga Dom zdravlja Tomislavgrad radi redovno uz poštivanje svi propisanih epidemioloških mjera”, kazala je ravnateljica Živković.

BHRT