Search
Close this search box.

Zimski sportovi su zapostavljeni u odnosu na druge

Podijeli članak:

Najbolji bosanskohercegovački sankaš Mirza Nikolajev za Sport1 i Oslobođenje govori o tek završenoj sezoni, utiscima, kao i planovima za dalje

Trkama u latvijskoj Siguldi završena je još jedna sezona Svjetskog kupa u sankanju. Nažalost, kao i ranijih godina, na ovim trkama nije bilo naših sankaša zbog nedostatka finansijskih sredstava. Trke u Latviji i Sjevernoj Americi su (pre)skupe za naše sankaše, pa su tako propušteni trkački vikendi u Lake Placidu, Whistleru i na kraju dva u Siguldi.

– Žao mi je što nisam imao priliku da vozim sve trke Svjetskog kupa. Siguran sam da bih završio među 20 najboljih sankaša svijeta. Ali, i pored propuštene četiri trke, 29. sam u generalnom plasmanu na svjetskoj rang-listi. Nažalost, sve dok se ne promijeni odnos prema vrhunskom sportu, ne možemo očekivati veće promjene. Ne smije se dešavati da i oni koji bi trebali pratiti šta se dešava u sportu i podržavati talente nisu upućeni. Pri tome, zimski sportovi su zapostavljeni u odnosu na druge, govori Mirza Nikolajev za Sport1 i Oslobođenje.

Nikolajev je, na kraju, zadovoljan sezonom.

– Prilično sam zadovoljan sezonom, s obzirom na to da sam prethodne dvije imao dosta problema sa novim sankama. Srećom, ove sezone je bio i trener sa nama pa smo uspjeli podesiti sanke po mojoj mjeri, što je bilo vidljivo i u samim rezultatima.

Posebno naš sankaš izdvaja trku u Altenbergu, gdje je, prema njegovom mišljenju, bio najbolji.

image

Mirza Nikolajev, Senad Omanović i Hamza Pleho

– Vožnja kojom sam prilično zadovoljan i za koju smatram da je najbolja ove sezone je bila na trci Svjetskog prvenstva u Altenbergu. Ali, ne zbog samog rezultata već mi je posebno drago što sam uspio pokazati da zaista znam odvoziti na toj stazi onako kako treba, u odnosu na prošlu, gdje sam imao dva pada.

Pamtiće Nikolajev ovu sezonu po napretku koji je vidljiv.

– Iskreno, vidim napredak u svemu, počevši od fizičke spreme, mentalne pripremljenosti, činjenice da je trener sa nama na trkama, jer se prethodnih godina odricao svojeg prisustva, kako bi osigurao da odradimo što više treninga.

Slijedi kratak predah, posvećivanje obrazovanju i onda pripreme za novu sezonu.

– Moram priznati da je ova sezona, bez obzira na to što je bila kratka, bila veoma zahtjevna i fizički i mentalno. Trenutno su u planu fakultetske obaveze i naravno kraći odmor od sezone. Nakon toga slijede pripreme za narednu sezonu, koja je predolimpijska i dosta zahtjevna, s obzirom na izuzetno jaku konkurenciju.

Mirza Nikolajev je ove sezone u generalnom plasmanu Svjetskog kupa sakupio 75 bodova i nalazi se na 29. mjestu, dok je Hamza Pleho 39. sa 35 osvojenih bodova.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...