Search
Close this search box.

Zijad Žuna: Sedamdesete i osamdesete godine bile su nezaboravne godine

Podijeli članak:

Priča čuvenog novinara i publiciste Zijada Žune iz Jajca, s boravkom u Hamburgu, zaista je iznimno inspirativna, posebno njegovim dječačkim snovima između bedemskih kapija, piše Jajce Online.

Prošao je od malog grada sa starim kapijama do svjetskih pozornica i književnog uspjeha bestselera “Zvijezde na kapiji”, s stotinu najvećih planetarnih glazbenih zvijezda!

Njegova putovanja se nastavljaju s još dva književna glazbena uspjeha – bestselerima “Džuboks Vremena” i “Folkeri Vječnosti”! Prva obrađuje preko stotinu najvećih balkanskih zvijezda zabavne glazbe, a druga sa istim brojem najvećih folk zvijezda! Unikatne knjige i već u samom startu bestseleri.

Zijade, čestitam na ovome što još nitko nije ni pokušao, a kamoli uradio! Dokle se stiglo? Svjetski bestseler “Zvijezde na Kapiji” su u našim rukama.

– “Džuboks vremena” je predat poznatom izdavaču, a još se uvijek finira ova unikatna knjiga koju sam osobno “prelamao” onako kako sam najbolje želio. Bit će oko 600 stranica s preko 400 fotografija i tvrdim povezom naslovnice koju je majstorski odradio Jajčanin i akademski profesor likovne umjetnosti Goran Ristović iz Novog Sada. Ono što je za vas posebno ekskluzivno je podatak da će preko 50 posto fotografija biti po prvi put objavljeno! Radi se o izuzetno zanimljivim fotkama koje datiraju od 1973. godine do danas!

Pedeset godina ste radili tri knjige s preko 300 svjetskih i balkanskih najvećih glazbenih zvijezda, 150 sati tonskog materijala i preko 20 tisuća fotografija! Zaista impresivno! Kako vi to doživljavate?

– Pa, ja to shvaćam kao jedno putovanje kroz univerzum. Taj univerzum i njegovi zakoni su mi dali mogućnost da proživim i kao novinar koji je 20 godina radio u bivšoj Jugoslaviji, a kasnije, nakon njenog krvavog raspada u Hamburgu, napravim nešto što još nitko nije ni pokušao napraviti. To je je jedan moj san dječački između jajačkih bedemskih kapija, koji sada izgleda kao trenutak sna! On jeste trenutak sna, ali u mojim rukama, u mojoj arhivi. Moji snovi, poput svjetlosnih zraka, obasjali su moj put, čineći svaki trenutak života poput jedinstvenog sna koji sam stvarao svojim rukama.

Koji su bili vaši prvi intervjui, recimo ovaj put sa zvijezdama zabavne glazbe, pošto ćemo folkerima i knjizi “Folkeri vječnosti” dati u skorije vrijeme poseban prostor?

– Bila je to Yu-grupa sa Dragim i Zikom Jelićem koja danas proslavlja pedeset godina postojanja, pa “Bijelo Dugme” sa Goranom Bregovićem, Željkom Bebekom i ostalim članovima grupe, Akijem Rahimovskim, grupom “Atomsko Sklonište” iz Pule, Zdravkom Čolićem, Mišom Kovačem, itd. Bilo je tu sjajnih pikantarija i fotki. Recimo, 1975. godine na hotelu “Jajce” na Plivskim jezerima svirala je grupa “TOR”, a za klavijaturama i vokalni solist bio je Aki Rahimovski (R.I.P.) koji se bio zaljubio u jednu Jajčanku i sva priča se vrti oko trke za njom i oko nje. Naslov je “Zike, hoću da se ženim!” sa sjajnim i nikad viđenim fotkama. Te iste godine Aki prelazi u grupu “Parni Valjak” i postiže fascinantan uspjeh!

Gdje ste pretežno radili intervjue?

– U zadimljenim kafanama, u osobnim prostorijama, a dosta je bilo i u mom domu gdje sam radio intervjue i fotke sa prijateljima Tonijem Jankovićem, koji mi je otkrio tajnu pjesme “Jedina moja”, pa Zijom Valentinom, Željkom Bebekom, Tifom i mnogim drugim balkanskim zvijezdama zabavne glazbe. Bila su to nezaboravna vremena i druženja!

Knjiga “Džuboks Vremena”, a i “Folkeri Vječnosti” rađena je u bivšoj Jugoslaviji i poslije njenog raspada na zapadu, konkretnije u Hamburgu i drugim gradovima Njemačke.

– Da, s dosta mojih likova iz knjiga je bilo interesantno poređenje njihovog života i karijere prije i poslije ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji. Većina zvijezda je govorila da su nekad bila nezaboravna vremena, a da se danas više zarađuje!?

This slideshow requires JavaScript.

Da li si ikad imao problema oko intervjua?

– Ne, naprotiv! Bilo je njihovog opijanja, ali i mene nisu štedjeli, premda nisam bio ljubitelj alkohola. Bilo je to nezaboravno jaranstvo. Bilo je veselo. Znate, sedamdesete i osamdesete godine su bile nezaboravne godine, vrijeme koje više ponoviti neće.

Hit-zbirka “Džuboks vremena” je predata izdavaču. Kad očekuje izlazak i promociju?

– Nećemo još dugo čekati. Još uvijek ima dodavanja nekih novih imena, podataka, fotografija. Nedavno mi je otkazana recenzija jednog poznatog balkanskog književnika jer je bio teško bolestan, pa smo našli jedno novo ime. Riječ autora, odnosno, moja recenzija je urađena i već je poznata javnosti pod naslovom: RASKOŠNA SIMFONIJA “DŽUBOKSA VREMENA”.

 

 

 

(Jajce Online/Edvin Crnkić)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....