Zijad Plivac: U zemlji gdje se proizvodi 20 posto hrane ne mogu se očekivati povoljnije cijene proizvoda

Podijeli članak:

Kao i svaka kriza, bilo politička ili ekonomska, tako je i pandemija Covid 19 prilično brzo, sasvim očekivano, prouzrokovala inflaciju – poskupljenjau cijelom svijetu na svim nivoima, počev od prehrambenih proizvoda, preko naftnih derivata do svih ostalih segmenata. Nažalost, u najavi je još veća inflacija! Poznato nam je da se već duže vrijeme vode velike, prljave i opasne političke igre oko energenata ali i pitke vode. U nekim afričkim područjima neka plemena su prisiljena napuštati vjekovna ognjišta zbog nedostatka vode – iz razloga sve dužih sušnih perioda.

Kako u hronično lošoj političkoj situaciji, slaboj ekonomiji, itd., obični čovjek može pomoći sebi i svojoj porodici u BiH, u Jajcu?

Valja napomenuti da se i država isto kao i kuća gradi od temelja, a temelj države je narod.
I državi i narodu je osnova prehrana. Ukoliko se narod masovno i ozbiljno ne bavi proizvodnjom hrane, vjerovatno ni država ne primjećuje naročitu potrebu da se ozbiljnije bavi tom problematikom, a upravo je takva slika u BiH! Niti se narod ozbiljno bavi proizvodnjom hrane, niti je država ni blizu ozbiljna po tom pitanju. Kaže se, kakav narod takva država. Je li tako? Nije ili jeste, pogledajmo ima li i koliko ima oranica uz gradsko područje, u okolini i na selima? Pogledajmo ima li staklenika, voćnjaka, pčelarskih košnica, stada goveda i ovaca, itd. Odgovor će svako sam dobiti.
Vjerujem da je svima sasvim jasno (osim političarima), počev od prosječnih, a pogotovo manjih primanja, da se najviše novca utroši na ishranu. Dakle, obzirom da su primanja, plate, u ogromnoj većini ispod nivoa standarda potrošačke korpe, stoga je jasno da ta primanja nisu dovoljna da podmire osnovni standard ishrane i najvažnijih potrepština za domaćinstvo. To je, dakle, donekle zajednički rezultat – rezultat naroda i države.

Naime, nedavno objavljen podatak govori da Bosna i Hercegovina proizvodi samo 20% hrane dok istovremeno Bosna i Hercegovina može da proizvodi hrane za oko dvadeset miliona stanovnika, odnosno, za cijelu Jugoistočnu Evropu!
To je, zbilja, stravičan podatak – ogroman debalans odnosa potreba i mogućnosti!
To je ujedno i podatak koliko se obradive površine NE KORISTE!

Što se tiče Opštine Jajce – određenim, sasvim dobronamjernim i legalnim mjerama oporezivanja obradivog/neobradivog zemljišta jeste, vjerovatno, vrijedan pokušaj podsticaju pokretanja korištenja obradivog zemljišta kao i redovno godišnji podsticaji za poljoprivrednike.

Kako god, ti rezultati nisu ni blizu zadovoljavajućeg nivoa.

Naravno da najbolji rezultati dolaze od SPOZNAJE ČINJENICA i LIČNE SAVJESTI o potrebi proizvodnje hrane ali isto toliko o VAŽNOSTI VLASTITE PROIZVODNJE HRANE.

Stoga, veliku pomoć će SVAKA PORODICA sebi sama učiniti ukoliko se SAMA ODLUČI ZA PROIZVODNJU HRANE!

Jasno, nema svako baštu, (a ti je manjina), kamoli njivu, voćnjak ali lijepo je ako komšija, brat ili rođak, koji živi u inostranstvu, ustupi svoju bašču ili njivu na korištenje. Ili – starije osobe koje nisu u mogućnosti obrađivati svoje zemljište da isto nekome ustupe na korištenje, pa s tim i njima i sebi omogućiti ubiranje plodova, a to je već spoj i lijepog s korisnim, odnosno, nivo i spoj činjenja dobrog djela i materijalne koristi.

Osim nedovoljnog korištenja obradivog zemljišta, primjetno je da se mnoge voćne i povrtlarske sorte još uvijek NE UZGAJAJU na jajačkom području iako su, recimo, lubenica i dinja nekad mahom uzgajane u Jajcu. Danas, primjera radi, kupujemo isključivo neku novu sortu lubenice koja je, ustvari, ukrštena s tikvom. Ukrštena iz razloga da na tržištu, na pijacama i u prodavnicama, može duže trajati, a da se ne kvari. Odavno je isti slučaj s paradajzom, lukom…

Zašto se ne uzgaja lubenica, dinja, kajsija, breskva, smokva…? Zašto se, npr., ne uzgaja smokva čije dvije vrste su veoma pogodne za uzgoj? Tek ponegdje vidimo u Jajcu poneko stablo smokve, što je očigledan dokaz da uspijeva na ovim prostorima.

Drugo, primjetno je da se ionako ustaljene vrste povrća još uvijek nedovoljno NE KORISTE na više načina u spravljanju jela!

Treće: NEKORIŠTENJE barem improvizovanih staklenika (obični, deblji najlon je već dovoljan) u toku zime za neke vrste povrća.

Ako se ne varam, u Opštini postoji služba za tu oblast ali i osobe kojima se za sve savjete u vezi poljoprivrede mogu obratiti. Međutim, NEOPHODAN JE IZLAZAK NA TEREN, obrazovanje, (iskreno, ne volim koristitI ustaljenu riječ – edukacija) informisanje o značaju sopstvene proizvodnje, kursevi, primjeri usjeva, primjeri korištenja istih koji bi dodatno, barem u nekoj mjeri, popravilo postojeću situaciju.

Naime, frapantna je izreka „NE ISPLATI SE“, (koji sam prvi put čuo 1998!!) pogotovo obzirom na postojeći standard i sumnjivi, GLOBALNI kvalitet ponude u prodavnicama (razne modifikacije, prekomjerna upotreba pesticida svakako) u tako lijepoj i povoljnoj klimi kakva je u Jajcu!

Uz sve navedeno, danas svako ima mobitel, pristup internetu i informacijama. Međutim, nažalost, po svemu sudeći – ni to nije dovoljno, te primjetno je kako nekada obrađivana zemljišta, počev od samog grada do okoline i seoskih područja, sve više zarastaju u šiblje, grmlje i šume. Mnoge livade polahko ali, po svemu sudeći, sigurno nestaju pretvarajući se u šume.

Ipak, zakoni, korupcija, birokratija, neodgovornost, glomazna administracija, ne pokazuju ozbiljne i iskrene namjere da se proizvodnja hrane podigne na viši, a kamoli na sasvim ozbiljan nivo. U prilog tome, govori i izjava ministra Novalića od prije nekoliko dana: kupićemo žito iz Srbije! Dakle, država nema ni nužne rezerve hrane što je najbolji podatak koliko stanovništvo je osjetljivo, odnosno, u kriznim vremenima bi se za nekoliko dana pojavila glad!

Ali, bez obzira na to, opštinska/općinska vlast je domaćin svakog grada. Prema tome, slika svake opštine je slika lokalne vlasti.

Sve u svemu, GRAĐANI ZEMLJE U KOJOJ SE PROIZVODI JEDVA 20% HRANE, NE MOGU OČEKIVATI POVOLJNE CIJENE PREHRAMBENIH PROIZVODA!!

Potom se građani pitaju i čude – kako je u Austriji ili Njemačkoj jeftinije nego u BiH??
Evo zašto je jeftinije: proputovaćete kroz cijelu Austriju, sve njene gradove i sela, pa čak i ona najudaljenija sela i područja ALI NIGDJE, BAŠ NIGDJE NEĆETE VIDJETI NI KOMAD NEOBRAĐENE ZEMLJE, NI KOMAD NEPOKOŠENE LIVADE!!

Sad pogledajte Jajce, pogledajte prigradsko područje, pogledajte okolinu, sela i dobićete odgovor!

Možda sve to i ne djeluje toliko ozbiljno, potrebno i alarmantno koliko će značiti obzirom na nadolazeću inflaciju, ne samo u BiH već i na svjetskom nivou!

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...