Zijad Plivac: Ekološka revolucija

Piše: Zijad Plivac

Na pitanje voditelja jedne TV emisije jednoj dopisnici nekadašnjeg , čuvenog, muzičkog lista „Džuboks“, zašto je utihnuo Rokenrol koji je nekad ukazivao na brojne društvene anomalije, odgovorila je da današnjim političarima možeš u oči pljunuti ali se to njih ne dotiče. Zato je predložila da se okrenemo sebi i da organizujemo EKOLOŠKU REVOLUCIJU!

Svjesni smo medijskih – stranačkih gvozdenih ruku koje narode drže u šahu pod motom: mi vas čuvamo jer vas drugi mrze! To traje, evo, decenijama! Rezultat: moji su čedni, jadni, žrtve, a svi drugi su zli i mrze nas! I – kakvu budućnost – intelektualnu, kulturološku, etičku, itd., imaju takve frekvencije politika i naroda koji poput radio prijemnika upijaju te signale? Odgovor je jednostavan: nikakva budućnost ne predstoji! Tako se ne gradi budućnost. Nema budućnosti u moralnom i intelektualnom smeću. Budućnost nemaju glupi narodi. Glupi narodi ne postoje, ali ih se na taj nivo može svesti nacionalizmom, što je već dosta učinjeno!! (Primjer ondašnje nacističke Njemačke kako se svede narod na nivo glupog naroda koji je povjerovao da je odabrana nacija kao i to da sami mogu osvojiti cijeli svijet!)

Uz to, kako i naslov zahtijeva kontekst – nema budućnosti ni živjeti među deponijama smeća, rijekama i s koritama punim smeća, itd!

Nema ni budućnosti trpati rijeke i potoke u betonske i gvozdene cijevi!

Kakve veze ima gore spomenuta politika i smeće? Veza je apsolutna! To je kodeks rada vlasti, nebriga vlasti za narod. Vlast (čitaj političari) je prebogata. To su osioni ljudi, bahati, nemilosrdni. Hvalite ih ali ni slučajno kritikovati ih jer oni „odlično znaju“ šta rade, a kritika itekako vrijeđa njihov ego. To su beskompromisni lažovi, banda, klasična mafija. Državni neprijatelji No1! Neprestano nam smještaju priču o nacionalnim (svojim ličnim)interesima čak i u vrijeme korone dok sebi povećavaju paušale, plate, kupuju se cijeli parkovi Audija i Mercedesa, putuju. Oni imaju svoje vozače, svoje Bodyguarde – one opasne tipove u tamnim cvikama, nabildane i naoružane pištoljima. Sve imaju, a narod toj istoj mafiji plaća dodatak kolača (narodne crkavice) za „poslovanje“ njihovim minihidroelektranama!! Gdje to ima u normalnom svijetu?? Nigdje! Eto, između ostalog, tako funkcionišu takozvani „politički“ nacionalni interesi s glupim narodima!!

U normalnoj zemlji, kao što je to Austrija, do sada je nezaposlenima, osim redovnih primanja s biroa dodatno isplaćeno oko 2.500 eura! Šta su nacionalne vođe učinile po tom pitanju u BH ali i ostatku bivše ex Yu– to javnost baš i ne zna dovoljno dobro šta je (ne) učinjeno obzirom šta je sve trebalo biti učinjeno. Usput, osim da se brinu o aktuelnoj pandemiji koja traje već drugu godinu, vlasti mijenjaju zakone o minihidroelektranama nastavljajući pljačku i uništavanje zemlje!!

Da se vlasti brinu iskreno, odano, stručno, brižno, odgovorno, po Božjim uzusima, bilo šta od navedenog bilo bi: briga i marljiv rad na kvalitetnom školstvu, zdravstvu, socijalnoj pravdi i zaštiti prava radnika, povećanju minimalnog dohotka, veći standard penzionerima, ulaganje u nauku, ulaganje u kulturu, zaštiti domaćeg tržišta, kontroli cijena, itd. I,naravno, ulaganje u EKOLOGIJU!

U ekologiju, a to je ono od čega prvo zavisimo: OD VODE I ZRAKA! Ekologija – to je ono bez čega ne možemo opstati!

Ta, namjerno od strane vlasti, izostavljenost svijesti o ekologiji dovela je do toga da vlasti bezobzirno uništavaju rijeke i potoke – čitave predjele, čitave bisere, čitava bogatstva. Pride – još svojim nacionalnim ovcama naplaćuju tu istu havariju!

Dakle, narod je sveden na nivo glupog naroda i upravo zbog toga takvo što je moguće činiti. U drugom slučaju to bi bilo nemoguće sprovesti. To je najbolji pokazatelj nerada, nebrige i materijalne borbe vlasti za ličnu, a ne narodnu dobrobit jer od minihidroelektrana narod nema apsolutno nikakve koristi! Apsolutno nikakve koristi!!

Kad se bogatstva prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine nekome prezentuju i sagledaju, potom njena klima, zdrava zemlja, rijeke , potoci, izvori…, prva pomisao je da tu vrvi od života, rada i bogatstva!
Nažalost, u praksi je mnogo drugačije.

Zašto EKOLOŠKA REVOLUCIJA?

Zato što, ne samo BH vlasti već cijeli prostor bivše Jugoslavije, očigledno ne žele obrazovan, kulturan i napredan narod. Ono što posljednje jednom narodu možete uzeti to je VODA! Ono što posljednje možete živim bićima uzeti je VODA! Ono što ni najvećem budali ne bi bilo primjereno da pomisli ili da mu na um padne je trpati rijeke i potoke u cijevi!!

To je najbizarniji, najbezobrazniji i najdrskiji čin neke vlasti, a takve vlasti su naše – na cijelom prostoru bivše Jugoslavije!

Zašto je tako?

Vlasti ne žele učiti i naučiti narod, nazovimo tako – društvenom kućnom redu. Stoga svijest o značaju njegovanja i čuvanja prirode i životinjskog svijeta – NEMAMO! Svijest o odlaganju smeća NEMAMO! Mi još ne znamo da se papir odvaja u posebne kontejnere (možda donekle), otpaci hrane u posebne kontejnere, bijelo staklo u posebne kontejnere, obojeno staklo u posebne kontejnere, konzerve i slično u posebne kontejnere, čak i tetrapak ambalaža u posebne, itd. Vlast ne želi da se angažuje da taj otpad reciklira, ponovo iskoristi već u vidu deponija veličine brda jednostavno sve to odlažu gdje se ponekad takve deponije zapale čiji dim je izuzetno otrovan i veoma teško je ugasiti takav požar. A kuda odlazi spiranje kišama tog brda smeća i kakve su posljedice, vlasti uopće ne razmišljaju o tome. Ni na pamet im ne pada. Primitivno, zar ne?

Iz tog neodgoja naroda, vlast stvara nered i zbog toga se usudila i dalje se usuđuje da uništava ono što je ovozemaljski najpreče i najsvetija stvar, a to je VODA, rijeke i jezera!
DODAJMO OPASNU ČINJENICU DA JE NA CIJELOM SVIJETU JEDVA 1% PITKE VODE I DA SE TAJ PROCENAT POSTEPENO UMANJUJE!!

Zbog toga ne možemo sebi više dozvoljavati o sebi sliku kao takvu, prije svega ponižavajuću, te zbog toga je EKOLOŠKA REVOLUCIJA posljedica koja mora zaustaviti uništavanje voda ali i bezuslovno rušenje – uklanjanje svih minihidroelektrana kao i stvaranje uslova za potpuno kvalitetan rad komunalnih službi.

I zbog toga što moramo pokazati vlastima da neće uspjeti s namjerom da nastave stvarati glupe nacije!

Da nije sve tako crno, raduje činjenica da su sve češće akcije čišćenja obala Plivskih jezera i Plive, kao i akcije čišćenja na okolnim područjima.

Najradosniji, ujedno i ponosniji, bićemo biti kada niz Vrbas mi ne budemo „slali“ smeće, a istu „poštu“ prestanemo dobijati Vrbasom i iz Jezera jezerima!

 

(Jajce Online/Zijad Plivac)