Ženska mreža prijavila advokata Omara Mehmedbašića

Podijeli članak:

Zbog njegovih izjava, koje ukazuju na direktno nepoštivanje ljudskih prava, u konkretnom slučaju naročito ženskih ljudskih prava, nevladine organizacije članice Ženska mreža BiH podnijele su prijavu Regionalnoj advokatskoj komori protiv Omara Mehmedbašića, advokata koji zastupa počinitelja nedavnog femicida u Sarajevu.

“U ponedjeljak, 13. novembra, još jedna žena je postala žrtva sistema. Prema informacijama iz medija, muškarac je ubio bivšu partnericu s kojom ima dijete i sa kojom je imao spor oko zajedničkog skrbništva nad djetetom. Počinitelj je i ranije bio osuđivan zbog nasilja u porodici”, stoji u objavi Ženske mreže BiH koju u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Pored propusta nadležnih organa, ovaj put pažnju javnosti izazvala je izjava branitelja optuženog, Omara Mehmedbašića, kojom je opravdavao počinjeno nasilje ljubavlju optuženog prema žrtvi.

Smatramo da njegove izjave mogu imati obeshrabrujuću poruku da je nasilje u porodici, posebno nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini očekivano, institucionalno zanemareno, te da takvo i treba ostati

Kodeks advokatske etike Federacije BiH propisuje dužnosti svakog advokata da svojim ponašanjem služe kao primjer humanosti, poštovanja ljudskog dostojanstva i progresivnih nastojanja u priznavanju, zaštiti i ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Advokati su dužni čuvati ugled i dostojanstvo advokature i to kako pri obavljanju djelatnosti tako i u privatnom životu.

Mišljenja smo da postupanje advokata na navedeni način ima obilježja većeg broja povreda advokatske dužnosti, te skrećemo pažnju da svako od nas, naročito s obzirom na poziciju i ugled koji osoba uživa u društvu, snosi odgovornost za izgovorene riječi koje doprinose širenju stereotipa i poticanju nasilničkog ponašanja.

Naglašavamo da na ovaj način nemamo namjeru prebaciti svu odgovornost na gospodina Mehmedbašića za stanje u društvu, niti amnestirati organe nadležne za pružanje zaštite žrtvi, naprotiv, naglašavamo važnost pravovremenog djelovanja policije, centara za socijalni rad, tužilaštva i suda”, poručili su.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...