Ženi homoseksualnost dijagnostifikovana kao bolest

Obitelj i LGBT kolektiv na jugoistoku Španjolske traže odgovore i ispriku nakon što je 19-godišnjoj homoseksualnoj ženi koja je posjetila ginekologa zbog menstrualnog stanja dijagnosticirana “homoseksualnost”.

Žena je u ponedjeljak otišla na pregled u bolnicu Reina Sofía u gradu Murcia. Nakon pregleda dobila je komad papira koji je sadržavao redak: “Trenutna bolest: homoseksualac”.

Majka žene rekla je za internetski list elDiario.es da je ginekolog pitao njezinu kćer može li u svoje izvješće uključiti njezinu spolnu orijentaciju te da je pristala – unatoč svom iznenađenju.

– U početku sam mislila da je smiješno, ali jednostavno nije – rekla je pacijentica.

Majka i kći skrenule su pažnju na to lokalnom LGBT kolektivu, Galactyco, koji je podnio službenu žalbu regionalnoj vladi Murcije, regionalnom ministarstvu zdravstva i regionalnoj zdravstvenoj službi.

– Svjetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost s popisa mentalnih bolesti 1990. godine, pa ipak, 31 godinu kasnije, još uvijek postoje neki stručnjaci u zdravstvenoj službi Murcije koji na seksualnu orijentaciju gledaju kao na bolest – rekao je Galactyco u priopćenju.

Kolektiv je rekao da traži objašnjenje i ispriku, dodajući da su regionalne vlasti ignorirale zakonska prava pacijenta. Također je rečeno da slučaj nije daleko od izoliranog incidenta.

– Naša udruga primila je bezbroj izvještaja o ponižavajućem postupanju zbog seksualne ili rodne orijentacije – navodi se u priopćenju i dodaje:

– Smatramo alarmantnim, neprihvatljivim i nepodnošljivim to što danas postoje stručnjaci koji su odgovorni za naše zdravlje, ali zanemaruju stvarnost LGBTI osoba.

Regionalna zdravstvena služba nije dostupna za komentar. No, glasnogovornik je za elDiario.es rekao da je svjestan incidenta i da će “biti poduzete sve potrebne mjere kako bi se pravilno utvrdile činjenice i u skladu s tim postupilo”.

Početne istrage, dodao je glasnogovornik, sugerirale su da je izgleda došlo do greške “kada su uzeti podaci o pacijentu”. U svakom slučaju, rekli su, bolnica će ponuditi ispriku pacijentu.