Search
Close this search box.

Žene u fokusu radnih prava: Balans između karijere i majčinstva

Podijeli članak:

Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” iz Mostara započelo je s provedbom projekta “Žene u fokusu radnih prava”, koji finansira Evropska unija, a čiji je cilj jačanje sistema i mehanizama za postizanje ravnopravnosti polova, s posebnim fokusom na radna prava žena.

Ovaj inovativni projekt biće usmjeren na edukaciju žena s područja grada Mostara, prije svega nezaposlenih, ali i zaposlenih, starosti od 18 do 60 godina, a tema će biti ljudska prava i prava iz radnih odnosa.

Naglasak će biti na važnosti balansa između karijere i majčinstva, ukazujući kako ta dva elementa nisu međusobno isključiva, saopšteno je iz Udruženja “Dignitet”.

Radiće se i na podizanju svijesti o radnim pravima žena u nacionalnom zakonodavstvu i jačanju zaštite od seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Kroz edukaciju, podršku i promociju jednakosti, korisnice projekta dugoročno će imati koristi, kako na osobnom, tako i profesionalnom nivou.

Osim svega navedenog, projekat će se baviti i promjenama u društvu kroz medijske kampanje, inicijativama za izmjenu pravilnika i angažovanjem javnosti, kako bi se uticalo na političke predstavnike i donosioce odluka.

Konačan cilj je postići dugoročne promjene u zakonodavstvu i politikama koje se odnose na radne uslove žena.

Projekat od 1. 2. 2024. do 1. 7. 2024. provodi Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” iz Mostara, a podržan je od organizacija “LIR evolucija” iz Banjaluke i Udruženja građana “Nešto Više” iz Mostara, kroz program Evropske unije “EU podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...