Zeljković: RS radi na više pravaca za nabavku vakcine

Republika Srpska radi na više pravaca za nabavku ruske i drugih vakcina protiv koronavirusa koje budu dostupne u zavisnosti koji će dobavljač biti u mogućnosti da isporuči vakcinu, izjavio je direktor republičkog Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

“Osim sporazuma sa Međunarodnim fondom za nabavku vakcina (GAVI), Republika Srpska radi na više pravaca kako ne bi došli u situaciju da ostanemo bez svih vakcina protiv koronavirusa”, rekao je Zeljković.

Komentarišući informaciju da postoji realna opasnost da BiH ostane bez dvije trećine vakcina protiv koronavirusa od predviđenih oko 1.200.000, jer Vlada Federacije BiH nije uplatila svoj dio sredstava do roka koji je istekao juče, Zeljković je rekao da je to trenutno problematična situacija, te da ne zna tačno kako je definisan ugovor i da li je moguće da RS sama ide u tu proceduru.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici pozvao Vladu FBiH da predviđeni dio sredstava za nabavku vakcine protiv koronavirusa što prije uplati, s obzirom na to da su svoje finansijske obaveze u predviđenom roku završile vlade Republike Srpske i Brčko distrikta.

U septembru je Savjet ministara završio obaveze u pogledu nabavke vakcina za BiH, kada je ugovoreno 1.230.000 doza vakcina.

BHRT