Zeljković: Cijene uvezenih vakcina su jednake cijenama u zemlji proizvođača, nema dodatnih troškova

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da se u RS mogu uvesti i distribuisati vakcine protiv koronavirusa jedino preko veletrgovaca, te da se sve cijene koje proizvođači nude bilo kojoj zemlji odnose na cijenu vakcine u zemlji proizvođača bez dodatnih troškova.

Zeljković je naglasio da, osim ruskih vakcina “Sputnjik ve”, koje je obezbijedila Republika Srpska, nijedna druga vakcina bilo kojeg proizvođača nije ušla u BiH, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

“Institucije Republike Srpske uložile su ogromne napore da u globalnim uslovima otežanog dolaska do vakcine za svoje građane obezbijede vakcinu. Bez obzira na sve pritiske i izuzetno otežane uslove za donošenje odluka u ovim okolnostima, ističemo da ćemo odgovorno i predano nastaviti da radimo sve kako bismo zaštitili zdravlje stanovništva Republike i sproveli plan vakcinacije protiv Kovida 19”, poručio je Zeljković.

On je podsjetio da je Vlada RS na sjednici od 21. januara donijela zaključak kojim zadužuje Institut za javno zdravstvo da, s ciljem povećanja obuhvata stanovništva vakcinacijom protiv virusa, obezbijedi dodatnu količinu odobrenih vakcina za vakcinaciju 200.000 ljudi, za šta je potrebno 200.000 vakcina koje sadrže po dvije doze.

“Dakle, za kompletnu imunizaciju, ukupno 400.000 doza vakcine”, precizirao je Zeljković.

On je dodao da je Institut sproveo nabavku ruske vakcine na osnovu dostavljene ponude veletrgovca “Krajina grupa” koji je u tom smislu dostavio pismo interesa Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, nakon čega je potpisan ugovor sa proizvođačem vakcine i pripremljena informativna ponuda za vakcinu.

“Ta ponuda je dostavljena Institutu koji je na osnovu ponude i zaključaka Vlade i Štaba za vanredne situacije pripremio pregovarački postupak, nakon čega je uslijedila dalja realizacija nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima”, pojasnio je Zeljković.

On je naveo da su u ugovoru jasno definisane obaveze dobavljača kada je riječ o nabavci vakcine, skladištenju i distribuciji.

“Dobavljač ima i obavezu kupovine vakcine od proizvođača, transport, osiguranje proizvoda i transporta, odgovarajuću pratnju kao i sve troškove uvoza, kontrole serije, skladištenja robe u režimu od minus 18 stepeni Celzijusovih koliko god to bude potrebno. Ima i obavezu transporta proizvoda u navedenom režimu jer je sama vakcina stabilna samo dva sata na temperaturi višoj od preporučene do svake zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj”, rekao je Zeljković.

On je dodao da je time obezbijeđena sigurnost kvaliteta vakcina, jer je veletrgovac ugovorom obavezan i odgovoran za obezbjeđenje svega što je potrebno za njenu nabavku, te čuvanje i distribuciju u skladu sa najvišim standardima, koju propisuje proizvođač ove vrste vakcine.

“U skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima uvoznik, odnosno distributer lijekova, može biti jedino veletrgovac koji za to ima dozvolu, odnosno rješenje. Samim tim nijedna zdravstvena ustanova ili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ne može uvesti ili distribuisati vakcinu ili bilo koji drugi lijek”, zaključio je Zeljković.

BHRT