Zbog sušenje veša na balkonima i prozorima kazne i do 500 KM

Podijeli članak:

Stanari u zgradama koje se nalaze u glavnim ulicama ili koje su okrenute prema glavnim saobraćajnicama ne bi smjeli prostirati i sušiti veš na balkonima i prozorima. Definisano je to propisima Službe za inspekcijske poslove Općine Kakanj.

Sušenje veša na balkonima i prozorima, smatra se, narušava urbani izgled određenog prostora i za one koji se ne pridržavaju ovog propisa, predviđene su kazne od 50 do 500 KM.

Prema informacijama iz Službe za inspekcijske poslove Općine Kakanj, komunalna inspekcija nadležna je za prekršaje koje građani prave kada je u pitanju sušenje veša sa vanjskih strana stambeno-poslovnih zgrada.

Sušenje i prostiranje nekog veša u stambeno-poslovnim zgradama zabranjeno je sa ulične strane

Inspekcija djeluje po prijavi ili nakon što prethodno sama utvrdi nepravilnosti, odnosno veš na balkonima koji su direktno okrenuti na saobraćajnice u glavnim ulicama.

– Inspekcija u svom godišnjem planu i programu ima predviđen dio gdje je dužna da povremeno prati i obilazi određene ulice da uočava po službenoj dužnosti da li ima kršenja propisa kada je u pitanju sušenja veša i nekih drugih prostirki. Konkretno sušenje i prostiranje nekog veša u stambeno-poslovnim zgradama zabranjeno je sa ulične strane. Mi pod tim podrazumjevamo glavne ulice, kazao je za NTV IC Amir Dedić, šef Službe za inspekcijske poslove Općine Kakanj.

Strana zgrade koja gleda u sporednu ulicu ne podilazi pod odluku o zabrani sušenja veša. Ukoliko veš ne smeta drugim etažnim vlasnicima, stanari koji imaju takvu potrebu i nemaju drugo rješenje mogu prostirati i sušiti veš na kracima zgrade odnosno s one strane zgrade koja ne gleda prema glavnoj saobraćajnici.

– Imamo zabilježene slučajeve kršenja odluke, inspekcija će po svakoj i pojedinačnoj prijavi i našem uočavanju kršenja odluke će reagovati. Naravno da prvo slijedi pismeno upozorenje a onda ako se odluka o sušenju veša nastavi kršiti mogu se izreći kazne u iznosu od 50 do 500 KM, kazao je za NTV IC Amir Dedić, šef Službe za inspekcijske poslove Općine Kakanj.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...