Jajce Online
TURIZAM

Zbog nedostatka viznih stikera gubimo milione, turistički sektor ogorčen

Privreda u našoj zemlji još se nije oporavila ni od pandemije, a u novom je problemu zbog inflacije. Ovih dana svojevrsni udar trpe i turistički radnici. Naime, informacija da je zbog nedostatka viznih stikera otežan dolazak turista iz Saudijske Arabije izazvala je lavinu reakcija. Turistički sektor je ogorčen, a Vijeće ministara ponovno na potezu. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, pak, ističu da stikera ima dovoljno.

Prošle godine u julu više od devet hiljada državljana Saudijske Arabije posjetilo je našu zemlju. Ipak, taj broj je mali u odnosu na zainteresiranost – tvrde iz Udruženja turističkih privrednika BiH. Sve zbog viznog režima, a ovo ljeto će ih, prema svemu sudeći, biti još manje. Jer novi problem je već uveliko tu – nedostatak viznih stikera.

“Došli smo u jednu sramnu situaciju po turizam i Bosnu i Hercegovinu. Ako nemamo osnovni uslov – stikere da se nalijepe u pasoše da nam gosti dođu, to znači da smo mi njima dali jasan znak da nisu dobrodošli. Što je najgore od svega: imamo informaciju da će se 23. jula možda ukinuti vize u Evropskoj uniji za građane Saudijske Arabije”, ističe Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH.

A to bi značilo manje turista u Bosni i Hercegovini i više gubitaka po turizam, koji je tokom pandemije ionako pretrpio ogromne štete. Ipak, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrđuju da je smanjen broj stikera, ali naglašavaju da ih još ima dovoljno, a već iduće sedmice trebali bi stići i novi.

“Naše ambasade još uvijek imaju dovoljan broj da slijede onu dinamiku izdavanja koja je bila i do sada uobičajena. Javni tender raspisan bio je otvoren tri mjeseca, međutim, nije se niko javio ko bi ispunio uslove”, istakla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Ipak, iz Udruženja turističkih privrednika BiH kažu da tender nije na vrijeme raspisan. Podsjećaju da je prošle godine izdato oko 15.000 viza, a prema njihovim procjenama, ove godine taj broj je trebao biti udvostručen.

Do danas u ovoj godini imamo samo 5 do 6 hiljada viza. Dvadeset hiljada turista smo izgubili samo iz Saudijske Arabije, koji borave ovdje po 10 noćenja. To je blizu 100 miliona eura direktnih sredstava”, dodaje Halilović.

Bilo kako bilo, sada je na potezu Vijeće ministara BiH, jer je ministrica vanjskih poslova BiH ponovo uputila sada već hitan prijedlog da se državljanima Saudijske Arabije tokom ljeta omogući ulazak bez viznih opterećenja.

Podsjećamo, prošle godine ministri iz HDZ-a oborili su ovaj prijedlog. Iz Udruženja turističkih agencija u BiH ističu da ako se scenarij ponovi, to će značiti politički udar na privrednike.

“Mi ne gubimo sada, gubimo decenijama. Nemamo uopšte osmišljenu politiku turizma, nemamo strateški pristup, nemamo viziju”, kaže Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH.

A dok mi tapkamo u mjestu, susjedi su na potezu. Crna Gora ukinula je vizni režim za državljane Saudijske Arabije, a povećan broj angažmana već je uočljiv, ističe Admir Zekić, direktor jedne od crnogorskih turističkih agencija.

“Pored svih poteškoća kroz koje je Crna Gora prolazila: jedna vlada, pa druga, uspjeli su da 1. juna donesu odluku. Ovo tržište je jako traženo u Saudijskoj Arabiji i jedina prepreka je viza za BiH. Nadam se da će i ona slijediti primjer Crne Gore”, navodi Zekić.

A hoćemo li slijediti ili ćemo se vratiti korak unazad, vidjet ćemo nakon što Vijeće ministara BiH razmotri već viđeni prijedlog. Do tada, ostaje nada da će oni koji su nas posjetili imati želju da se vrate.

 

 

federalna.ba

Povezane vijesti

Sarajlije i Banjalučani najviše putuju u Egipat, Zeničani u Tursku

admin

Još 8 lokacija u svijetu našlo se na UNESCO listi globalnih geoparkova

admin

Pogledajte koliko košta kilogram školjki, lignje, kozice i salata u Albaniji

admin