Zbog nasilja nad migrantima suspendovana trojica hrvatskih policajaca

Direktor policije Nikola Milina u petak je izvijestio da su trojica policajaca koji su učestvovali u snimljenom nasilju nad migrantima na granici s BiH udaljeni s dužnosti oprotiv njih slijedi disciplinski postupak.

Milina je kazao da je radna grupa, oformljena nakon što je u medijima objavljen snimak na kojoj maskirane osoba s dijelovima policijske opreme tuku migrante, otkrila da se radi o službenicima interventne policije.

Njihovo ponašanje ocijenio je kao težu povreda službene dužnosti koja ozbiljno šteti ugledu policije. Za sada je utvrđeno da je riječ o trojici policajaca koji su “postupali” u radno vrijeme, a tek treba utvrditi zašto nisu nosili propisane uniforme, kazao je Milina.

“Naše je da ovo rasvijetlimo do kraja. Ne želimo da bilo koji pojedinačni slučaj utiču na pohvale koje hrvatska policija dobija u zaštite vanjske granice EU, ali i drugim poslovima”, kazao je.

Ponovio je i da nema naredbi o nasilju, te da kao glavni direktor lično najmanje tri puta sedmično načelnike policijskih uprava upozorava da nije dopuštena nikakva nezakonita upotreba sile, posebno prema ranjivim kategorijama, među kojima su i migranti.

Da su migrante tukli policajci, ranije je potvrdio i hrvatski ministar unutrašnjijh poslova Davor Božinović, nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova država članica EU-a, javila je Hina.

(Fena)