Zbog 30 KM osuđen na šest mjeseci zatvora, brojni pacijenti stali na stranu dr. Nihada Ribića

Podijeli članak:

Općinski sud u Zenici donio je i objavio prvostepenu presudu u krivičnom postupku kojom je optuženi ginekolog Ribić Nihad proglašen krivim za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja 383. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Ribić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, obavezan je da naknadi troškove postupka u iznosu od 200 KM, te mu je oduzeta imovinska koristi pribavljena krivičnim djelom.

Podsjetimo, prema navodima iz optužnice Ribić je 21. jula 2017. godine u Zenici, kao odgovorna osoba u Federaciji BiH i to šef porođajnog odjeljenja u Službi za ženske bolesti, perinatologiju, neonatologiju usmenim putem dogovorio ljekarski pregled sa F. H.

– Taj dan bio je dežurni ljekar, da bi potom s ciljem da sebi pribavi korist, a svjestan da koristi prostorije i uređaje Kantonalne bolnice Zenica za obavljanje ljekarskog pregleda koji je dogovorio privatno, izvršio pregleda F. H., nakon čega je izdao nalaz od 21. januara 2017. godine na ime F. H. koji nije evidentirao u službenim dokumentima KBZ, niti je F. H. evidentirao kao pacijenticu, da bi potom navedeni ljekarski pregled naplatio u iznosu od 30 KM što je i htio, čime je sebi pribavio korist u navedenom iznosu – navedeno je u optužnici.

Na ovaj način zenički ginekolog je počinio krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

Svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Što se tiče ovog slučaja javnost se podijelila, veliki broj Zeničana kao i samih Jajčana stala je u odbramu doktora Nihada Ribića iz Jajca sa prebivalištem u Zenici, koji nije do sada bio osuđivan.

Jedan od komentara je glasio: Da napusti Zenicu, koja očigledno ne trpi njegov uspjeh i da se vrati u Jajce i da radi u jako dobro organizovanom porodilištu u Jajcu!

U nastavku vam donosimo brojne komentare njegovih pacijenata koji o njemu imaju samo riječi hvale.

Doktor Nihad Ribić potiče iz ugledne doktorske porodice koja je bila oličenje poštenja i predanosti svome poslu. Jajčani se još uvijek sjećaju njegovog oca dr. Enesa Ribića, primarijusa koji je doprinio u razvoju jajačkog zdravstva za vrijeme Jugoslavije, ali i poslije.

Pored ove optužnice, u novembru prošle godine menadžment Kantonalne bolnica Zenica usvojio je prijedlog upravnog odbora o smjeni načelnika Odjela ginekologije Nihada Ribića za što su bili svi doktori ovog odjela. Nakon toga, dr. Ribić je smijenjen za svoje funkcije.

Da li neko namjerno i striktno vrši atake na Ribića pokazat će se u dogledno vrijeme?

 

 

 

(Avaz/Agencije)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...