Search
Close this search box.

Završio iza rešetaka: Policajac godinama prosjacima uzimao novac

Podijeli članak:

Ovom policajcu izrečena je nepravomoćna presuda. Županijski sud u Zagrebu kaznio ga je s 11 mjeseci zatvora što je odmah zamijenjeno radom za opšte dobro.

Pune tri godine, od 2016. do 2019. kontakt-policajac I. policijske stanice Policijske uprave zagrebačke uzimao je novac prosjacima koje je zaticao na Glavnoj stanici u Zagrebu.

Prilazio im je i odvodio ih do obližnjeg hotela te im prijetio privođenjem. Ali, bio je spreman pustiti ih na slobodu ako mu predaju novac koji su isprosili.

Prema nepravomoćnoj presudi koja mu je danas izrečena jednoj prosjakinji u pet navrata uzeo je šezdesetak kuna, odnosno ukupno 300 kuna ili 39.82 evra. Proces je trajao gotovo pet godina jer sud nije uspio pronaći prosjakinju koja je trebala potvrdi svoj prvi iskaz i opisati kako je policajac uzimao novac od nje.

Kada su ju konačno pronašli izjavila je da se na ulici našla zbog loše finansijske situacije, a policajac joj je u tih pet navrata uzeo sav novac koji je uspjela isprositi.

Drugi prosjak, kojeg su istražioci identifikovali, nije ponovio svoje prvo svjedočenje na sudu. Naime, kako je potvrdio vještak radilo se čovjeku koji je imao problema s memorijom te se nakon nekoliko godina više nije sjećao da je optužio policajca za uzimanje novca.

Zato je savjet Županijskog suda u Zagrebu policajca oslobodilo za dio optužbi koji se odnosio na uzimanje oko 100 kuna ovom prosjaku.

Policajac je tokom cijelog procesa negirao krivicu. “Ja sam više od 20 godina bio kontakt-policajac kod Glavne stanice”, izjavio je. Uvjeravao je sud da mu je sve smjestio muškarac koji je iskorištavao prosjake na Glavnoj stanici.

Sudsko vijeće ipak mu nije povjerovalo. Kažnjen je jer je izigrao povjerenje što ga građani imaju u policiju. “Policajci moraju imati iznadprosječni stepen zakonitosti, etičnosti i pravednosti postupanja”, kazala je, obrazlažući presudu sudija Mirjana Horvat, piše “N1

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...

Italijanska Serija A naredne sezone bi mogla imati šest predstavnika u Ligi prvaka, što...

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...