Završena sjednica NSRS, usvojena i Deklaracija o zaštiti rijeka

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Nacrt zakona o studentskom standardu čiji je cilj stvaranje jednakih uslova i šansi za studente u RS.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o studentskom organizovanju kojim je predviđeno da su studentska predstavnička tijela i studentske organizacije dužne da u roku od 30 dana od dana izbora novog rukovodstva dostave podatke resornom ministarstvu radi upisa u registar.

U danu za glasanje usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu kojim su preciznije definisani ciljevi razvoja stočarske proizvodnje u Republici Srpskoj.

Usvojeni su budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu, predložen u iznosu od 2.499.927 KM, kao i Program poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti od 2021. do 2025. godine kojim je predviđeno kontinuirano uknjižavanje nepokretnosti u jedinstvenu evidenciju o nepokretnostima, a posebno poslovnog sektora, što će biti dostupno onlajn.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede (IFAD) po projektu razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede kojom je predviđeno zaduženje do 4.724.800 evra.

Usvojena je odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat oporavka i podrške firmama, poslovnim subjektima kojim je predviđeno zaduženje od 22.400.000 evra.

Poslanici su usvojili i odluku o prihvatanju zaduženja RS od 30 miliona evra prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za prvu fazu Programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korištenje višefaznog programskog pristupa, te odluku o planu parcelacije za auto-put Banjaluka – Prijedor po skraćenm postupku.

Usvojena je i Deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj, a nakon glasanja okončana je 14. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

BHRT