Search
Close this search box.

Završena sanacija: Kada će most “Počitelj” biti pušten u promet?

Podijeli članak:

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste Federacije BiH navode kako bi najduži most na koridoru Vc trebao biti otvoren do početka ljetne sezone.

Iz Autocesta FBiH podsjećaju da je prilikom izvođenja radova na prednaprezanju došlo do oštećenja (pojave pukotine) na donjoj ploči segmenta 15, između stubova S3 i S4 mosta Počitelj.

Uzrok oštećenja

Tehničkim rječnikom, prema izvršenim analizama, pokazalo se da manje promjene u geometriji kablova mogu dovesti do značajnih povećanja napona zatezanja u betonu. Nepravilnosti u pozicioniranju cijevi za kablove tokom izgradnje stvarale su radijalne skretne sile koje mogu dovesti do problema ili pojave naprslina lokalnog karaktera.

Nakon radova na otklanjanju nedostataka polja most je vraćen u projektirano stanje, odnosno ima istu nosivost, uporabljivost i trajnost koji su predviđeni glavnim projektom, kazali su Feni iz Autocesta FBiH.

Plan je da do početka ljetne sezone u promet bude puštena dionica Počitelj – Zvirovići koja uključuje i već spomenuti most Počitelj, nakon čega će Bosna i Hercegovina dobiti novih 11 kilometara autoceste na koridoru Vc.

Što se tiče nastavka gradnje koridora Vc na njegovom južnom dijelu, plan je da do kraja ove godine krenu radovi na dionicama Mostar jug – tunel Kvanj i tunel Kvanj – Buna.

Pored tih dionica, na području Hercegovine u ovoj godini krenuti će i radovi na izgradnji dionice Mostar sjever – Mostar jug, te izgradnja najkompleksnijeg objekta na cijelom Koridoru, tunela Prenj.

Početak radova na ovim dionicama donijet će novih 40 kilometara aktivnih gradilišta, poručili su iz Autocesta FBiH.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...