Završena prva faza istrage avionske nesreće na Kozari

Komisija za provođenje istrage uzroka avionske nesreće aviona PAPER PA-28, registarskih oznaka YU-DCY, koja se dogodila 10. 12. 2020. godine na planini Kozari završila je prvu fazu istrage, odnosno prikupljanje činjenica o nesreći.

Prema planu rada, komisija koja imenovana rješenjem ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojina MItrovića, prikupljene su sve činjenice o okolnostima nastanka nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe a avion je od udara u zemlju i požara nakon udara potpuno uništen.

Podsjetimo, pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske,11. decembra pronašli su u selu Subotići na Kozari nestali sportski avion i dva tijela .Avion je nestao dan ranije kada se vraćao iz Velike Kladuše za Banju Luku, s čijeg je aerodoroma odletio za Kladušu.

U nesreći su poginuli pilot i kopilot aviona “pajper”, Irina Percilijak i državljanin Srbije Igor Ivanović. Iz aviona je u doba nesreće obavljana oralna vakcinacija životinja na području Kozare, odnosno bacani su kolačići s lijekom.

Uzrok pada još nije utvrđen, a Ministarstvo transporta i komunikacija BiH Vojin Mitrović formirao je komisiju nadležnu za daljnju istragu na čijem čelu je glavni istražilac Salko Begić.

Komisija nastavlja analizu prikupljenih činjenica na ekspertskom nivou. Težište u analizi činjenica bit će na: kvalifikacijama i osposobljenosti pilota za izvođenje leta, meteorološkoj situaciji i uvjetima izvođenja leta, komunikacijama, organizaciji letenja i aktivnostima službe traganja i spašavanja. O rezultatima u istrazi komisija će redovno izvještavati putem saopćenja, navodi se u saopćenju iz Komisije.

BHRT