Završena manifestacija ‘Dani Bošnjaka Šipova’

Podijeli članak:

U haremu džamije u Šipovu izveden je svečani program završnice manifestacije desete po redu, četverodnevne manifestacije, Dani Bošnjaka Šipova čiji je domaćin, Sadik-ef. Đulabić, u uvodnom obraćanju poselamio prisutne i izrazio dobrodošlicu zvanicama i gostima.

“Radi vas, nas, vjere, radi Allaha dž.š., Bošnjaka u Republici Srpskoj svi sadržaji su bili i bit će organizovani bez obzira na broj posjetitelja, jer naša je obaveza, pa ma pakar i prostor poselamiti i fatihu proučiti u spomen na Bošnjake ovih prostora koji su svjedoci našeg opstanka ovdje, sve do Sudnjeg dana ako Bog da”, rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce Zehrudin-ef. Hadžić između ostalog u svom obraćanju prisutnima i dodao:

”Malo nas je i ne smijemo rizikovati da se ne poštujemo i ne budemo zajedno. Zajedno sa svojima, sa porodicom, sa rodbinom, sa komšijama, s ,uslimanima, nemuslimanima , sa svima u dobru ako Bog da.”

Prisutnim posjetiocima ove svečanosti, Šipovljanima i njihovim gostima koji su došli i iz drugih džemata MIZ Jajce obratio se i muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović.

“Dani Bošnjaka Šipova je manifestacija koja nas okuplja, da mislimo jedni o drugima. Manifestacija je to koja je upriličena da se susrećemo i viđamo i da zajednički radimo na tome da ostanemo to što jesmo i da doprinesemo i boljitku sredine u kojoj jesmo, te da ne dozvolimo da ovi prostori ostanu bez Bošnjaka”, izjavio je dr. Adilović.

Muftija je još govorio i o vrijednost grunta i vlasništva bošnjačke imovine na prostorima koji se u političkim krugovima ne smatraju bošnjačkim, a uputio je i poruke o značenju i značaju hidžre u povodu nastupanja Nove hidžretske godine.

Manifestacija Dani Bošnjaka Šipova koja je započela sadržajem u Jajcu 28. jula 2022.godine nakon posjeta i programa u Pljevi, Volarima, Gerzovu i Bešnjevu, završena je večerašnjim svečanim programom kojeg su svojim izvedbama ilahija, kasida i sevdalinki uveličali članovi Omladinskog hora MIZ Jajce.

Pokrovitelji ove manifestacije su bili premijer Srednjobosnaskog kantona, Tahir Lendo,Bakir Izetbegović, načelnik opštine Šipovo, Milan Kovač, Poliklinika dr. Šabić, i market “Šiki”.

 

(MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...