Završen festival duhovne poezije i muzike ‘Plivske omahe’ u Jajcu

Podijeli članak:

Večeras je u pozorišnoj dvorani Javne ustanove “Dom kulture Jajce” spušetna je zavjesa na šesnaesti po redu festival duhovne poezije i muzike “Plivske omahe”, piše Jajce Online.

Festival je završen spektakularnim nastupom horova pod nazivom “Večer duhovne muzike”, a učestvovali su: omladinski hor MIZ Jajce, zbor Frame i HKD Napredak-Nikola Šop, te hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.

Ovaj festival je jedinstvena manifestacija u Bosni i Hercegovini koja na najbolji mogući način oslikava međureligijsku saradnju. Ovogodišnje izdanje je posebno istaklo tu harmoniju, okupljajući učesnike iz različitih vjerskih zajednica, kulturnih i drugih institucija i nevladinih organizacija.

To je bio izuzetan primjer međureligijske saradnje i pokazatelj da zajednički rad može prevazići sve podjele i stvoriti prostor za dijalog i razumijevanje.

Pravoslavna crkva, kojom upravlja paroh jajački Miladin Samardžić, MIZ Jajce pod vodstvom prof. Zehrudina ef. Hadžića, Franjevački samostan sv. Luke Jajce sa fra. Vinkom Markovićem, kao i Evanđelistička crkva Pastor Evanđeoske crkve u Jajcu koju predvodi Edina Hajder, svi su uzeli aktivno učešće u festivalu. Ova inkluzivnost je dokaz da je međureligijska saradnja na visokom nivou u općini Jajce.

Tokom devet programa, posjetioci su imali priliku da uživaju u duhovnoj muzici, narodnim igrama, predavanjima i izložbama. Festival je pružio bogat kulturni sadržaj za sve prisutne, promovišući duhovnu dimenziju umjetnosti i oplemenjujući dušu.

Festival je zatvorio Fikret Čančar, direktor JU “Doma kulture Jajce”, koji je iskoristio priliku i zahvalio se svima koji su uzeli učešće na Plivskim omahama, ali i svima onima sto su doprinijeli da se on održi.

On se zahvalio se načelniku Općine Edinu Hozanu, predsjedavajućem OV Josipu Topiću, Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK na finansijskoj podršci, a gvardijanu Franjevačkog samostana, glavnom imamu MIZ, parohu Pravoslavne crkve, Evangelističkoj crkvi, vjeroučiteljicama osnovnih škola, HKD Napredak, BZK Preporod, kao i svim kulturnim društvima iz Jajca koji su dali svoj doprinos kako u organizaciji tako i u realizaciji ovogodišnjih Omaha.

Sadržaji su bili zanimljivi, dvije izložbe, tematski dani posvećeni duhovnosti i kulturnim društvima, posjete duhovnim središtima, sviralo se, igralo i pjevalo, ali ponajvažnije, družilo i promovisao zajednički život svih naroda u našoj zemlji. Ostaje želja da Omahe traju i napreduju, poručio je on.

JU “Dom kulture Jajce” bila je organizator ovogodišnjeg festivala, uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB/SBK i Općine Jajce. Manifestaciju su medijski podržali Radio Jajce i lokalni portal Jajce Online.

Još jednom je festival potvrdio svoju važnost u promociji kulturne raznolikosti i međureligijske harmonije. Kroz svoje dugogodišnje postojanje, festival je postao simbol razumijevanja i saradnje među različitim vjerskim zajednicama u Jajcu i šire.

Završetkom šesnaestog po redu festivala duhovne poezije i muzike “Plivske omahe”, ostaje trajan utisak o ljepoti i snazi umjetnosti u izgradnji mostova između ljudi. Ovaj festival je svijetli primjer kako kroz kulturu i duhovnost možemo prevazići razlike i izgraditi bolju budućnost utemeljenu na razumijevanju, poštovanju i ljubavi.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...