Zavod za statistiku RS: Najviše saobraćajki dešava se vikendom

Podijeli članak:

Ukupan broj saobraćajnih nezgoda u trećem tromjesečju tekuće godine veći je za 12,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a najveći broj nezgoda zabilježen je u danima vikenda.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u navedenom tromjesečju broj povrijeđenih lica veći je za 10,6 odsto, dok je broj poginulih lica manji za više od 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, prema ovim podacima, najviše saobraćajnih nezgoda zabilježeno je u danima vikenda, odnosno petkom i subotom, međutim za njima mnogo ne zaostaju ni preostali dani u sedmici. U navedenom periodu petkom je zabilježeno 468 saobraćajnih nezgoda, a subotom 477.

Kada je riječ o preostalim danima, ponedjeljkom i utorkom je zabilježen isti broj nezgoda, odnosno 446.

Najčešći akteri u saobraćajnim nezgodama su mladi u starosnoj dobi do 21 do 30 godina – njih 234, ali odmah poslije njih su stariji od 60 godina, odnosno njih 173.

Kada je riječ o poginulim licima, u navedenom periodu u 22 saobraćajne nesreće stradalo je 25 osoba.

Govoreći o starosnoj dobi poginulih, najviše slučajeva je zabilježeno od 40 do 50 godina starosti.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, na godišnjem nivou imamo skoro 10.000 saobraćajnih nezgoda.

“Nažalost, iz godine u godinu svjedočimo skoro istom broju saobraćajnih nezgoda, odnosno skoro 10.000 nezgoda godišnje, od čega više od 2.000 njih sa posljedicama po lica na putevima Republike Srpske. Ako pogledamo podatke o povećanju broja registrovanih vozila na godišnjem nivou, ali i podatke Ministarstva unutrašnjih poslova o izdatom broju prekršajnih naloga i broju isključenih vozača zbog alkoholisanosti, svi ovi podaci dovode i do povećanja broja saobraćajnih nezgoda”, kazao je Ćopić.

Prema njegovim riječima, sve ukazuje na nedovoljno razvijenu svijest vozača.

“Mišljenja sam da sve navedeno ukazuje na nedovoljno razvijenu svijest vozača o posljedicama saobraćajnih nezgoda, tako i da problem saobraćajnih nezgoda nije adekvatno prepoznat sistemski. Trenutno se izdvajaju zaista mala sredstva za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, dok troškovi saobraćajnih nezgoda na godišnjem nivou iznose više od 200 miliona konvertibilnih maraka”, kazao je Ćopić, dodajući da se nada da će kroz novu Strategiju bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske biti predviđen odgovarajući model za finansiranje kako Agencije, tako i lokalnih zajednica, jer je ulaganje u bezbjednost saobraćaja investicija, a nikako trošak.

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...