Naslovnica DRUŠTVO Zavarivač bio apsolutni hit: 900 KM učenicima koji upišu jedno od 10...

Zavarivač bio apsolutni hit: 900 KM učenicima koji upišu jedno od 10 deficitarnih zanimanja

Vlada Tuzlanskog kantona objavila je listu deficitarnih zanimanja, a učenici koji pokažu interes za njih, u narednoj školskoj godini mogu očekivati stipendiju, koja će najverovatnije iznositi 900 KM, podijeljenih u devet mjesečnih rata.

Deficitarna zanimanja za školsku 2021/22. godinu su bravar, zidar-fasader-izolater, keramičar-teracer, krojač, konobar, plinski i vodoinstalater, električar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

– U Budžetu TK za 2021. godinu, za stipendiranje učenika koji upišu deficitarna zanimanja, izdvojeno je 100.000 KM. Konkurs će biti raspisan za učenike koji upišu prve razrede srednjih škola, a opredijele se za neko zanimanje sa liste – kaže ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković.

Ministarstvo je sačinilo listu na osnovu podataka Službe za zapošljavanje TK i Kantonalne privredne komore.

– Prošle godine učenici su po istom projektu bili stipendirani sa 900 KM u toku školske godine – dodao je Baraković.

Stipendiranje učenika u cilju školovanja kadra kojeg na tržištu rada nema, ustaljena je praksa u Tuzlanskom kantonu. Za neka zanimanja nema interesa i ona su na listi su već godinama, pa je tako stipendiju za zidara na prošlom konkursu dobio samo jedan učenik. S druge strane, ove godine na listi deicitarnih zanimanja nema zavarivača, a prošle godine su stipendiju za ovaj zanat dobila čak 62 učenika, što je više od polovine stipendiranih učenika za svih 10 zanimanja.

 

(Faktor.ba)