Zastupnici Skupštine Brčko distrikta usvojili Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa

Poslanici Skupštine Brčko distrikta jednoglasno su u, drugom čitanju, usvojili Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brkčo distrikta, zajedno sa amandmanima gradonačelnika i Zakonodavne komisije.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je sinoć da je značaj ovog zakona u njegovom sadržaju jer je iz seta antikoruptivnih zakona i prvenstveno se odnosi na sprečavanje sukoba interesa kod nosilaca izvršnih i zakonodavnih funkcija u distriktu, te da je riječ o aktu koji je, prema mišljenju Evropske komisije, jedan od 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni na putu ka evropskim integracijama.

On je napomenuo da ovo nije zakon OHR-a, nego je iniciran i sačinjen u vrijeme njegovog mandata kao gradonačelnika, te da nisu tačne zlonamjerne interpretacije Zakona koje se mogu čuti ovih dana – da je Poslanički klub SNSD-a protiv ovog zakona.

“Ako neko ima pravo na autorizaciju ovoga zakona, onda je to upravo SNSD jer su ove aktivnosti inicirane, započete i skoro dovedene do kraja u mandatu gradonačelnika iz SNSD-a. I ne samo to. SNSD će tražiti da se od ovlaštenih predlagača, u što skorije vrijeme, predloži i zakon o porijeklu imovine”, rekao je Milić novinarima.

On je naveo da će zakon stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, nakon čega će uslijediti aktivnosti vezane za izbor članova komisije za utvrđivanje sukoba interesa i da će sredstva za rad tih članova biti obezbijeđena u budžetu distrikta za 2021. godinu.

On je napomenuo da će u srijedu, 31. marta, najvjerovatnije, biti održana vanredna sjednica Skupštine, na kojoj bi trebalo da bude odobren budžet distrikta Brčko za 2021. godinu.

Milić je naveo je da se Skupština opredijelila da na svakoj sjednici na dnevnom redu bude informacija o epidemiološkoj situaciji u distriktu, te da će Skupština da prati zahtjeve i Kriznog štaba i sektora zdravstva u smislu obezbjeđivanja dovoljnih sredstava za borbu protiv virusa korona i nadoknadu šteta privredi zbog mjera Kriznog štaba.

Na petoj redovnoj sjednici, koja je okončana sinoć, poslanici su, u drugom čitanju, usvojili izmjene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i izmjene Zakona o Pravosudnoj komisiji, te su, između ostalog, dali saglasnost na program rada i finansijski plan Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH za 2021. godinu.

Skupština je prije početka pete, okončala četvrtu redovnu sjednicu.

BHRT