Zašto Tužilaštvo BiH ne podiže optužnicu protiv Jasmina Mulahusića?

Podijeli članak:

Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da u okviru svojih nadležnosti HITNO i bez ikakvih rezervi reagira na širenje govora mržnje i pozive na nasilje prema novinarima Slađanu Tomiću i Danijalu Hadžoviću iza kojih stoje Jasmin Mulahusić i njegovi pratioci na društvenoj mreži Facebook.

Njihovo saopćenje objavljujemo u cijelosti:

“Jasmin Mulahusić, državljanin Luksemburga porijeklom iz BiH, u svojoj posljednjoj objavi na Facooboku ponovo je etiketirao i targetirao novinare Slađana Tomića i Danijala Hadžovića, iskazujući uvjerenje kako je ‘samo pitanje vremena’ kada će neko ‘sresti Slađana i Danijala i fino popričati s njima’.

Također, Mulahusić je iznio niz neistina i huškačkih mapulacija o povezanosti porodice novinara Tomića s vojskom RS i najtežim zločinima počinjenim tokom opsade Sarajeva.

Upravni Odbor BH novinara podsjeća kako Jasmin Mulahusić već godinama verbalno zlostavlja, prijeti i izlaže sigurnosnim rizicima Slađana Tomića i druge novinare/ke u BiH, a da Tužilaštvo BiH, policija i pravosudne instance općenito nisu našle adekvatan pravni i institucionalni odgovor za sankcioniranje Mulahisića i njegovih ‘FB ratnika’, niti su poduzeli adekvatne mjere zaštite prava i sigurnosti novinara/ki.

Za Upravni odbor BH novinara je nedopustivo i indikativno da se istraga protiv Jasmina Mulahisića vodi više od tri godine bez rezultata, iako su BH novinari, mnogi mediji i novinari/ke dostavili desetine krivičnih prijava sa dokazima o prijetnjama, pozivanju na nasilje, uvredama na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, govoru mržnje i drugim krivičnim djelima opasnim po život i profesionalnu sigurnost medijskih djelatnika/ca.

Mi u BH novinarima nemamo ni jedan razuman i pravno utemeljen odgovor na evidentnu neefikasnost bh. pravosuđa u ovom slučaju, osim da Jasmina Muhasića od podizanja optužnice i suđenja u BiH štite politički moćnici i njihovi reprezenti u pravosudnim institucijama!

Zbog svega navedenog, Upravni odbor BH novinara još jednom javno zahtijeva od Tužilaštva BiH da se URGENTNO posveti rješavanju ‘predmeta Mulahusić’ i javnost obavijesti o svom radu. Naglašavamo još jednom kako je riječ o osobi koju je Tužilaštvo BiH ranije dovodilo u vezi sa terorističkim aktivnostima, te koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi širenju mrzilačkih sadržaja nevjerovatnom brzinom.

Istovremeno, BH novinari pozivaju i nadležne policijske organe da poduzmu adekvatne mjere zaštite kolega Slađana Tomića i Denijala Hadžoviću radi prevencije novih sigurnosnih prijetnji.”

 

 

 

(Radiosarajevo.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono...