Search
Close this search box.

Zašto svi putevi ovog ljeta vode u Cavtat

Podijeli članak:

Stiglo je ljeto, doba godine kada plaže postaju cilj većine putnika širom svijeta koji sanjaju o toplim morima, bijelom pijesku i skrivenim, tihim i sunčanim obalama.

Uključujući najbolje skrivene rajske, udaljene, magične plaže od Hrvatske i Španije do Turske, Grčke i Portugala, organizacija Najboljih evropskih destinacija EBD otkrila je svoju listu kultnih plaža u Evropi koje „lokalci vole da drže u tajnosti“.

Skrivenih, sunčanih plaža, bez gužve, hotela, kafića i buke je sve manje, jer društvene mreže preplavljuju liste „tajnih plaža“ svijeta, od kojih većina više nisu takve.

Do nekih skrivenih plaža na koje idu samo lokalci koji za njih znaju, naravno, nije lako doći i zahtijevaju malo truda da se do njih stigne. Dolazak do njih je dio doživljaja.

Kao što EBD objašnjava, „one nisu uvijek lako dostupne jer se neke nalaze na evropskim ostrvima. Ono što nude je neprocjenjiva tišina, privatnost, čista ji kristalno čista voda“.

Najlakše je doći avionom? „One koje se nalaze u Algarveu, u Portugalu“.

Nova rang lista uključuje šest plaža u Grčkoj (tri na ostrvu Milos), četiri u Španiji, tri u Portugalu (dvije u Algarveu, jednu u Prirodnom parku Arabida, koja je već dobila nagradu prije pet godina za najljepšu plažu u Evropi, „Praia de Galapos“).

1. Pasjača, Konavli, Cavtat, Hrvatska

Foto: Shutterstock

Mala, skrivena, pješčano-šljunkovita plaža Pasjača u regionu Konavli, južna Hrvatska, nalazi se na vrhu EBD rang liste najboljih skrivenih plaža u Evropi.

Smještena u podnožju Konavoskih stijena gdje se susrijeće sa Jadranskim morem, ona je uski obalni pojas jedinstvene ljepote.

Na 30 kilometara od Dubrovnika, jedne od najposjećenijih turističkih destinacija u Evropi, ova skrivena plaža je, prema EBD-u, „pravo čudo“:

„Godine 1955. napravljen je tunel do mora. Preostale stijene su korišćene za izgradnju puteva ili su ostavljene na obali. Za nekoliko godina, talasi su ove stijene pretvorili u šljunak, a zatim u pijesak. Tako se rodila plaža Pasjača“.

Ova destinacija je takođe dobila titule najljepše destinacije u Evropi i najljepše uvale u Evropi.

Nedaleko od Dubrovnika kojeg obavezno morate da posjetite, nalazi se Cavtat, takođe u regionu Konavli i poznat je kao „hrvatska Toskana“.

„Živopisni, šarmantni grad Cavtat je vjerovatno najpoznatije mjesto u regionu, a njegov stari grad je još jedna dobro čuvana tajna sa svojim lijepim kafićima i restoranima i zadivljujućim šetalištem sa palmama koje je povoljno u poređenju sa Saint Tropezom“.

2. Plaža Cigrado, Milos, Grčka

Foto: Shutterstock

Cigrado je plaža skrivena od pogleda. Do nje možete doći samo preko postavljenih merdevina koje omogućavaju pristup prelijepoj plaži sa kristalno čistom vodom.

Savršena za ronjenje i istraživanje brojnih morskih pećina u okolini, ova skrivena plaža smještena je između visokih stijena, stjenovitih prolaza i pećina.

Treba vam još jedan razlog da otkrijete plažu Cigrado? Ostrvo Milos, poznato po svojim tirkiznim vodama, divljoj ljepoti obale, mineralnim resursima i prelijepim zalascima sunca, rangirano je kao jedna od najboljih destinacija u Grčkoj i najljepših ostrva u Grčkoj.

3. Praia da Ponta Pekenja, Albufeira, Algarve, Portugal

Foto: Shutterstock

Ova veličanstvena mala plaža skrivena u otvorenoj pećini izlazi na more kroz luk zlatnih stijena. Pošto je gotovo potpuno potopljena tokom plime, očigledno je najbezbjednije da je posjetite za vrijeme osjeke.

Na istočnoj stijeni nalazi se prirodni luk koji omogućava pristup susjednoj plaži.

Mala staza vodi gotovo do same plaže, ali se najviše preporučuje pristup morskim putem.

4. Papafragas, Milos, Grčka

Foto: Shutterstock

Sa tri plaže koje su svrstane među najljepše plaže u Evropi, na jugozapadnom kraju Kiklada, nudi platno jedinstvenih pejzaža. Isklesan vulkanskom aktivnošću, nudi više od 70 poznatih plaža.

Nekoliko metara široka, plaža Papafragas je jedna od najljepših plaža u Kikladima nudi pravu plivačku stazu prema tirkiznom Mediteranu koji koegzistira sa pećinama, azurnim vodama i geološkim zanimljivostima.

Avgust je najvjetrovitiji mjesec na Milosu, pa EBD preporučuje posjetu u proljeće ili jesen.

5. Plaža Kala Golorice, Sardinija

Foto: Shutterstock

Kala Golorice, poznata kao najljepša plaža u Italiji, nalazi se na istočnoj obali ostrva Sardinija, u opštini Baunei, u južnom dijelu zaliva Orosei.

Napravljena od sitnog bijelog šljunka i pijeska, ova plaža – jedna od najzanimljivijih u Sardiniji – nastala je klizištem 1962. godine, a njen najpoznatiji prizor je visoki vrh od 143 m koji se uzdiže iznad uvale.

Do nje se može doći morskim putem, ali će vas brod ostaviti 100 metara od plaže. Odatle možete da nastavite čamcem na napuhavanje- naduvavanje. Takođe, do nje se može stići i pješke, malom stazom na plato Kolgo. Potrebno je 90 minuta do dva sata hoda da se stigne.

6. Balota, Ljanes, Asturias, Španija

Foto: Shutterstock

7. Kuevas del Mar, Ljanes, Asturias, Španija

8. Kateli, Kato Koufinisi, Grčka

9. Hoao d’Arens, Portimao, Algarve, Portugal

10. Baterflaj Volej, Turska

11. Sikja, Grčka

12. Torente de Pareis, Majorka, Španija

13. Sies Islands, Vigo, Galisia, Španija

14. Seltan, Limanija, Krete, Grčka

15. Isola Bela, Taormina, Sicilija, Italija

Autor: Sesilija Rodrigez, saradnica Forbesa

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...

Bosanskohercegovački napadač Ermedin Demirović je asistencijom debitovao za Stuttgart u prijateljskom susretu protiv Fortune...

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...