Search
Close this search box.

Zašto sve više polovne odjeće stiže u ormare građana u BiH

Podijeli članak:

Odjeća iz second hand radnji godinama unazad sve je češći izbor brojnih građana, a razlozi za to su jednostavni: dobar kvalitet i niska cijena.

Tokom prvih pet mjeseci ove godine na tržište Bosne i Hercegovine stiglo je 2.581.836 kilograma korištene odjeće i drugih korištenih tekstilnih proizvoda, a za tu količinu izdvojeno je 6.621.928 maraka.

Kada se ovogodišnji podaci Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine uporede sa istim periodom lani, uviđa se da je povećan uvoz polovne odjeće.

“Tokom prvih pet mjeseci prošle godine u Bosnu i Hercegovinu su uvezene 1.863 tone korištene odjeće i drugih tekstilnih proizvoda vrijednosti 4,7 miliona maraka”, istakli su iz UIO BiH za “Nezavisne novine”.

Takođe, zanimljivo je da je za pet mjeseci ove godine uvoz polovne odjeće nadmašio polovinu ukupnog lanjskog uvoza. Naime, u cijeloj 2023. godini uvezeno je nešto više od pet tona odjeće vrijedne oko 13 miliona maraka.

Iz jedne banjalučke radnje polovne odjeće rekli su kratko da kupaca uvijek ima.

“Kupaca ima, a kvalitetna odjeća je nešto što ih privlači. Trudimo se da uvijek imamo zanimljive proizvode i da imamo odjeću za sve generacije”, rekli su oni.

U radnje širom Bosne i Hercegovine polovna odjeća stiže iz raznih zemalja svijeta, a najviše dolazi iz Njemačke, Poljske, Slovačke i Mađarske.

“Iz Njemačke su uvezena 664.222 kilograma vrijednosti 2.203.379 KM, iz Poljske 638.625 kilograma za 1.346.508 KM, dok je iz Slovačke 223.585 kilograma uvezeno za 1.041.140 KM. U vrijednosti 1.031.564 KM iz Mađarske je u BiH uvezeno 448.852 kilograma korištene odjeće”, naveli su iz UIO BiH.

Prnjavorčanka Jovana T. ističe da polovnu odjeću kupuje već godinama.

“Kupujem je ne samo zbog toga što je povoljnija, već i zbog činjenice da mi je lakše tamo pronaći plus size odjeću. Većina trgovina polovne odjeće nabavlja odjeću iz inostranstva, a tamo ima mnogo više garderobe za veće konfekcijske brojeve. U našim radnjama ako i nađem nešto što mi odgovara veličinom desi se da mi se ne sviđa, a u second hand radnjama izbor je veći”, navodi ona za “Nezavisne novine”.

Kako kaže, nerijetko kupi i markiranu odjeću kao što je H&M, Tommy Hilfiger, Gerry Weber, Zara, a sve po nevjerovatno niskim cijenama.

Gordana Bulić iz Udruženja “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona ističe za “Nezavisne novine” da ne mora značiti da će sva uvezena roba biti i prodata.

“Sigurno značajne količine te robe ostanu neprodate. Svi možemo vidjeti kada uđemo u prodavnice polovne robe da su krcate i da iste odjevne predmete mjesecima viđamo na ofingerima”, kaže ona i dodaje da neprodata roba iz BiH možda ide u druge zemlje.

Kako ističe, među polovnom odjećom se može pronaći i dobre i kvalitetne robe.

“Sa primanjima koje imaju te stalnim rastom cijena osnovnih životnih namirnica sasvim je sigurno da većina građana kupuje polovnu odjeću i da teško sebi može priuštiti markiranu robu u trendu”, ističe Bulićeva za “Nezavisne novine”.

Kako ističe, među polovnom odjećom ima i odjevnih predmeta koji nisu ni korišteni, već su samo dugo stajali u maloprodajnim objektima u zapadnim zemljama.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi...

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke...

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat pod estradnim imenom Irdin Dinči, a koji...

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...