Search
Close this search box.

Zašto su brojevi tri, šest i devet bili značajni Nikoli Tesli?

Podijeli članak:

Nikola Tesla je nesumnjivo jedan od najvećih ljudskih bića koja su hodala ovom Zemljom. Bio je genije, izumitelj i pionir.

Nikola Tesla jedan je od najvećih izumitelja i genijalaca u historiji, no manje je poznato da je ogromnu važnost brojevima pripisivao i u privatnom životu.

Nikola Tesla je nesumnjivo jedan od najvećih ljudskih bića koja su hodala ovom Zemljom. Bio je genije, izumitelj i pionir. Došao je do izuma i ideja puno prije nego što ih je iko drugi mogao zamisliti. A kada govorim o Tesli, volim reći da je živio daleko ispred svog vremena. Zapravo, Tesli moramo zahvaliti za veliki dio onoga što danas koristimo. Jedan od njegovih najpoznatijih izuma bio je prvi motor na naizmjeničnu struju.

Međutim, takođe je razvio tehnologiju proizvodnje i prenosa naizmjenične struje. U 1890-ima Tesla je izumio električne oscilatore, mjerače, poboljšana svijetla kao i visokonaponski transformator koji je postao poznat kao ‘Tesla Could’. Izumio je radio, iako je izum pripisan Marconiju. Naime, dvije godine prije Marconija Tesla je upravljao radio-kontrolisanim veprom u malom bazenu u Madison Gardenu. Sve što imamo reći o ovom čovjeku je za svaku pohvalu.

Nikola Tesla – ‘žrtva’ sklada i rasporeda

No Tesla je imao svoje opsesije i pokazao je nešto što bismo mogli okarakterisati kao gotovo ritualno ponašanje. U jednom trenutku svog života Tesla je rekao da „kad biste samo upoznali veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, tada biste imali ključ svemira.“ Što je pod tim tačno mislio ostaje enigma. Ipak, mnogi njegovi sljedbenici i istoričari smatraju da je to imalo veliki značaj, ne samo za Teslu već i za budućnost čovječanstva.

Tesla bi, na primjer, obišao gradski blok tačno tri puta prije nego što bi odlučio ući u zgradu. Nosio je rukavice i bojao se klica. Posuđe bi oprao s tačno 18 salveta jer je taj broj djeljiv s brojevima 9, 6 i 3. 3, 6, 9,  Nikole Tesle

Ono što nam je Tesla pokušao reći gornjim citatom je misterija. Nema sumnje da je izumitelj bio jako opsjednut, između ostalog, i brojevima. Primjerice, udvostručavanjem broja 1 i 2, stvaramo obrazac brojeva koji isključuje brojeve za koje je Tesla rekao da su toliko važni. Naučnik po imenu Marko Rodin smatrao je da Teslini brojevi 3, 6 i 9 predstavljaju ‘vektor polja toka’ koji predstavlja put od treće do četvrte dimenzije.

No možda postoji neka vrsta ritualnog značenja u brojevima kojima je Tesla pridavao toliku važnost. Na primjer, broj tri pojavljuje se vrlo često kroz ljudsku povijest, pa čak i u najosnovnijim oblicima geometrije: piramidama. Tu je, dakako, i hrišćansko Sveto Trojstvo, kao i mnoga pojavljivanja broja tri kroz istoriju u religijskim konotacijama.

Trojstvo „energije, frekvencije i vibracije“

Gotovo kao da se sve u Teslinoj glavi vrti oko broja tri. U stvari, Tesla je u raznim prilikama govorio o takozvanoj „trifekti energije, frekvencije i vibracije.“ Ova tri aspekta bila su ključna za Teslu i on je bio vrlo uvjeren da energija, frekvencija i vibracija pomažu u otkrivanju tajni samog svemira, prenosi RTCG.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Danas u našoj zemlji sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne...

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40...

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...