Zašto projektna dokumentacija za MHE „Elektrobosna“ spominje MHE u Olovu?

Studija o ekonomskoj opravdanosti i idejno rješenje MHE „Elektrobosna“ obiluje mnoštvom grešaka koje pred stanovnike općine Jajce stavljaju niz nedoumica.

Investitor firma „Bosnia Green Energy Project“ je zadužila projektantsku kuću „Sendo“ d.o.o. da Općini Jajce dostavi idejno rješenje za MHE „Elektrobosna“, što su oni i uradili.

Uvidom u projektnu dokumentaciju, naišli smo na niz grešaka koje su ne samo štamparske i pravopisne prirode, već i kopiran materijal iz druge studije izrađene za projektovanje MHE „Grabovica“kod Olova. Ovo zapravo ukazuju na neprofesionalan pristup u izradi ovog veoma bitnog dokumenta, što u pitanje dovodi i profesionalnost i ozbiljnost investitora.

Greške se nalaze na stranicama 74. i 75. projektne dokumentacije za MHE „Elektrobosnu“. Na 74. stranici, između ostalog, stoji da „kako već u blizini prolazi magistralna saobraćajnica Sarajevo-Tuzla (M-18), neće doći do većeg narušavanja okolnog stanovništva.“

Na 75. stranici, u Zaključku studije se navodi kako su „analizom dobijeni podaci o isplativosti MHE Grabovica“, te da je dodatne podatke potrebno tražiti „od nadležnih organa iz Općine Olovo“.

Okolišni aktivisti su i u proteklim godinama ukazivali na brojne propuste u pogledu projektne dokumentacije za MHE širom BiH. Po njihovim riječima, projektanti kopiraju dijelove studija drugih MHE, nadajući se da projektnu dokumentaciju neće niko čitati, ta da će ona kao takva proći i javnu raspravu i Općinsko vijeće.

Valja naglasiti da od ispravnosti i stručnosti projektne dokumentacije zavisi ocjena lokalne zajednice i stručnjaka za sam projekat.

 

 

(Jajce Online)