Jajce Online
SPORT

Zašto NK Jajce ucjenjuju igrače Elektrobosne da moraju napustiti klub?

Na redakcijski mail dobili smo sljedeći sadržaj koji prenosimo u cijelosti:

– Nogometni klub „Elektrobosna“ Jajce slovi za najstariji sportski kolektiv u gradu koji s ponosom čuva tradiciju svoga postojanja već 91 godinu.

U svojoj bogatoj historiji/povijesti iznjedrila je brojne igrače kao što su Florijan Matekalo, Namik Bibić, Muradif Zgonić, Fahrudin Mađo, Hazir Cerić-Koka, Naim Borić, Mladen Vidoni-Grga, Slavko Jelica-Švabo, Mirsad, Sejdić, Miralem Zjajo, Dragan Marjanović-Kime, Safet Tekač, Ivica Pavlović, Sead Pezer, braća Zijad i Fikret Smajlović, Anto Bojčetić-Ćuća, Tončo Jakovljević, braća Šefket i Mehmed Dedić, braća Mehemed i Mirsad Omerinović, Ivo Bliznac-Ićo, Arif Šanjta, Alen Krak, Ivica Žunić, Kristijan Jajalo i mnogi drugi.

Kroz svoju veoma bogatu sportsku historiju/povijest, našem klubu nisu uvijek puhali dobri vjetrovi, uvijek su bili određeni pritisci, ali klub je opstao i odolio svemu tome. Posebno smo ponosni na činjenicu da klub nije prekidao svoj kontinuitet u radu ni tokom rata u BiH.

U današnje vrijeme pored loše financijske situacije uspjeli smo obezbijediti optimalne uslove da se takmičimo u Drugoj ligi FBiH-grupa Zapad. Brojne prepreke koje se nađu ispred nas, mi to rješavamo u hodu.

Naša želja da produžimo vijek i trajanje kluba jača je od svih nedaća. Mnogi na razne načine žele da diskredituju klub s najvećom tradicijom, ne samo u Jajcu, već i šire. Na jedan perfidan i nesportski način, tek osnovani klub NK „Jajce“ odnosno nekadašnji NK „Metalleghe BSI“ (njima samo poznat razlog što mijenjaju naziv kluba) krenuo je sa spletkarenjem i ucjenama.

Naime, njihov glavni operativac Edhem Ekmeščić (obuhvaćen istragom SIPA-e i Tužilaštva BiH u operativnoj akciji „VAR), iz našeg igračkog kadra bez ikakvog pitanja uzima igrače koji su vezani Amaterskim ugovorm, sa jasno definisanim pravima i obavezama igrača i kluba, po svome odabiru koje zatim iza leđa javnosti ucjenjuju da moraju napustiti naš klub, ili neće raditi u njihovoj firmi.

Sasvim je sigurno da Ekmeščić u ove zakulisne i nesportske radnje ne bi smio ulaziti da nema prećutnu suglasnost svoga šefa Zorana Dekića.

Pitamo vas otvoreno zbog čega to radite?

Gdje se izgubio vaš sportski duh i poštovanje, ali i solidarnost prema gradskom rivalu? Svi dobro znamo kakav je uspjeh napravio NK „MetallegheBSI“ i niko to ne spori, ali isto tako znamo kako ste na kraju balade završili neslavno. Postojanje kluba bila je svrha samoj sebi!!!

Koliko ste upropastili naših domaćih igrača iz Jajca koji su imali svjetlu budućnost u nogometu?

U ovaj grad obojica ste došli sa strane i umjesto da cijenite naše gostoprimstvo, na silu ste se nametnuli, a to smo i prihvatili kao brojni navijači, jer smo mislili da predstavljate grad.

Ali, realnost je puno drugačija. Mnogi navijači su prepoznali vaše namjere što se kasnije i ispostavilo da su tačne. Želimo vas podsjetiti da su naši igrači vezani ugovorom i samo uz našu suglasnost mogu preći u bilo koji drugi klub, jer se ugovor ne može jednostrano raskinuti za vrijeme trajanja takmičarske godine.

Ovim putem jasno vam poručujemo da je dosta vaše samovolje i demonstracije sile, te da nećemo nasjesti na vaše ucjene koje prelaze sve granice sportskog ponašanja i etičkog kodeksa. Zahtjeve koje nam namećete iz samo vama poznatih razloga i namjerno vršite pritisak, tumačimo kao nesportsko ponašanje i vašu mržnju prema klubu koji je godinama bio ponos Jajca i Jajčana, a tako će i ostati uprkos vašim nastojanjima da nas po svaku cijenu ugasite..

Rivalitet nam zaista nije potreban, osim kad igramo na zelenom travnjaku. Cijenimo vas kao nogometni klub, uopće ne vidimo u vama bilo kakvog suparnika za bilo šta, ne miješamo vam se u posao.

Isto tako očekujemo i od vas da se tako ponašate prema nama i pokažete makar malo dostojanstva i poštovanja! Jajcu je potreban klub da igra viši rang takmičenja. Nije bitno koji će to od tri kluba biti.

Žalosno je da naša djeca svoju karijeru moraju završiti u 25 godini i nemaju prostora da se dalje razvijaju. Želimo vam puno sreće u nastavku takmičenje, od nas imate punu podršku za bilo koji projekat koji radite, ali molimo vas da se prestanete neozbiljno ponašati, jer to ne dolikuju jednom klubu koji ima visoke sportske ambicije.

Na kraju vam napominjemo, da će naš klub u cilju zaštite svojih interesa iskoristiti sve pravne mogućnosti u konkretnom slučaju, te o svemu obavijestiti nadležne organe NS SBK/KSB Travnik, NS Federacije BiH i NS BiH.

Nesporna je činjenica da je nedavno u naš klub došlo nekoliko igrača, koji su ranije igrali za NK „Metalleghe“ BSI. Isti su dobrovoljno pristali da igraju za naš klub, a mi im za uzvrat nismo nudili, niti obećavali ono što ne možemo ispuniti, a pogotovo ucjenjivali po bilo kojem osnovu, stoji u saopćenju Uprave NK Elektrobosna Jajce.

Povezane vijesti

Ronaldo želi odlazak iz Uniteda: Nikad manje zainteresovanih, kladionice favorizuju jedan klub

admin

Počinje 135. Wimbledon: Đoković i Nadal glavni favoriti, Brkić jedini bh. predstavnik

admin

Juniorsku reprezentaciju BiH očekuju utakmice u Bugarskoj, objavljen spisak pozvanih igrača

admin