Search
Close this search box.

Zašto kuhari nose bijele kape i crne rukavice

Podijeli članak:

Bijela odjeća, crne rukavice i tetovaže na sve strane gotovo da su postale dio kuharske uniforme, no nije oduvijek bilo tako.

Ne samo da su kuhari bili manje prepoznatljivi, nego većinom nisu bili ni poznati široj javnosti.

Znalo se za imena restorana, ali ko u njima kuha, nije bilo važno, sve dok je hrana ukusna, a gosti plaćaju račune. Svijet se promijenio sa celebrity chefovima, a u nebo su ih vinula i takmičenja poput MasterChefa. Zavirimo li u ne tako davnu prošlost, odmah se vidi razlika u imidžu. Nekada, poput tornjeva visoke, naborane bijele kape  vremenom su iščeznule.

Zašto kuvari nose bijele kape?

Početkom 18. vijeka  bijele kape nosile su se zbog higijenskih uslova, kako bi se jasno vidjelo kada je uniforma prljava i kako kosa ne bi dospjela u hranu. Prve kape bile su spljoštene, a narasle su s vremenom. Visoke kape omogućile su bolju cirkulaciju vazduha i barem malo pomagale kuvarima da ne svisnu od vrućine u kuhinji.

Smatra se da je Marie Antoine-Carême, jedan od ranih chefova visoke francuske kuhinje, zaslužan za stvaranje standardne kuvarske kape koju poznajemo danas, ali postoji niz priča koje objašnjavaju kako se kuvarska kapa prvi put pojavila i kako se razvijala tokom vremena. Visina kape itekako je važna, a više o tome možete pročitati u tekstu o kapi koja je (sa)čuvala glave te saznati nešto više o bijelim tornjevima.

Tetovaže

Koža natopljena tintom jedan je od stereotipa kada je riječ o chefovima, ali u svakom stereotipu ima barem mrvica istine.

“Počeo sam se tetovirati kada sam počeo kuhati”, rekao je David Zilber, nekadašnji sous chef u restoranu Noma, dodao kako je kuvanje oblik umjetničkog izražavanja, a umjetnicima tetovaže nisu nepoznanica.

“Kuhinja je prostor prepun emocija i intenziteta poput umjetničkog studija”, otkriva David Zilber.

Isaac Fitzerald, autor knjige Knives & Ink: Chefs and the Stories Behind Their Tattoos, razgovarao je s više od 60 kuhara o njihovim tetovažama i zaključio kako kuhari simbolima na tijelu izražavaju svoj identitet, individualni značaj, kao i pripadnost chefovskoj zajednici.

Tetovaže na vratu, glavi i drugim mjestima na tijelu koja se vide “na prvu” s vremenom se sve više tolerišu – i nisu rezervisane samo za buntovnike ili ljude sa dna društva.

“Mi smo nešto kao tattoo-generacija”, kaže Chris Lam, chef čije su ruke pune sleeve-tetovaža, ali dodaje kako tetovaže imaju i praktičnu stranu, kada se tintom žele sakriti opekline i ožiljci.

Bijela uniforma

Osim kape, Marie Antoine-Carême zaslužan je i za bijelu radnu odjeću. Francuski chef uveo je bijele uniforme na kojima se jasno moglo vidjeti kada je vrijeme za pranje i presvlačenje.

Osim toga, gostima su kuhari u bijelom odavali dojam elegancije i profesionalnosti jer dobri kuhari ne ostavljaju nered, ni na svojim radnim jedinicama ni na odjeći. Danas ćete vidjeti i chefove u crnom, najčešće zbog hijerarhije jer su tako prepoznatljivi i zna se ko je glavni.

A zašto kuvari nose crne rukavice?

Osim onih očitih, higijenskih razloga, puno je argumenata da se navuku rukavice u kuhinji: zaštitiće  kožu od cikle i ljutih papričica, otisci prstiju neće se vidjeti na glazurama slastica, a poslužiće i kao barijera između toplih prstiju i maslaca koji treba ostati hladan.

Jedan od razloga zbog kojeg su chefovske rukavice crne treba tražiti u popularnosti kuharskih videa na društvenim mrežama: crno izgleda uočljivije, ponekad dramatičnije i stvara sjajan kontrast s ružičastim lososom, bijelim brašnom ili sirom poput mozzarelle, kao i agrumima. A osim toga, složit ćete se, crne rukavice idu uz tetovaže, prenosi RTCG.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka