Search
Close this search box.

Zašto klima uređaji ipak ne predstavljaju zaštitu od visokih temperatura

Podijeli članak:

Klima uređaji su daleko od savršenog. Troše mnogo električne energije koja se uglavnom proizvodi iz fosilnih goriva kao uzroka globalnog zagrijavanja, što znači da samo pogoršavaju problem za koji se koriste kao ublažavajuće sredstvo.
Osim toga, klima uređaji su dobrim dijelom dostupni samo onima koji ih mogu priuštiti, čime se dodatno povećava društvena nejednakost. Istovremeno su i spas od sve brutalnijih toplotnih talasa, omogućavajući boravak tamo gdje ekstremne vrućine dugo traju.

Kako je objavio CNN, potražnja za klima uređajima je eksplodirala te se očekuje da će se utrostručiti do 2050. godine širom svijeta, usljed rasta globalne temperature i prihoda stanovništva.

Međutim, problem je i u tome što su klima uređaji neupotrebljivi nakon nestanka električne energije. Električna mreža je već blizu tačke pucanja zbog sve češćih ekstremnih vremenskih prilika i sve veće potrebe za rashlađivanjem, što iziskuje mnogo električne energije.

Prema istraživanju neprofitne istraživačke organizacije Climate Central, vremenske prilike su između 2000. i 2023. godine u 80 posto slučajeva uzrokovale veliki nestanak struje širom Sjedinjenih Američkih Država. Kako je izjavila Jen Brady iz Climate Centrala, svaki aspekt vremena je test za već ranjivu mrežu.

Profesor mašinstva na Univerzitetu Teksas u Austinu Michael Webber je ukazao da je električna mreža u SAD-u projektovana za prošlost, a ne za budućnost. Glavna prijetnja su oluje koje mogu urušiti prijenosne žice i stubove. No, i toplota ima utjecaj. Ako je vrlo toplo, onda je sistem manje učinkovit. Dodatni problem je kada svi istovremeno koriste klima uređaje.

Profesor na Tehnološkom institutu Georgia Brian Stone je istakao podatak da se između 2017. i 2020. u SAD-u udvostručio broj prekida u snabdijevanju električnom energijom, a koji najmanje sat vremena pogađaju više od 50.000 potrošača. Napomenuo je da se to uglavnom dešava ljeti, što govori da sistemi nisu otporni.

Velika potražnja za rashlađivanjem tokom toplotnog talasa u augustu 2020. u američkoj saveznoj državi Kaliforniji je primorala glavnog državno operatera da isključi struju stotinama hiljada domaćinstava, što se desilo prvi put u 20 godina.

CNN je napomenuo da ovaj problem ne postoji samo u SAD-u. Kao primjer za to su istakli Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, u kojima se prošli mjesec desio višesatni nestanak struje zbog velike potrošnje tokom visokih temperatura.

Profesor Stone je podsjetio da je smanjenje zagađenja, koje uzrokuje globalno zagrijavanje, najbolja dugoročna mjera zaštite od vrućine i drugih ekstremnih vremenskih prilika. Nadalje, Brady iz organizacije Climate Central je napomenula na važnost solarnih elektrana u domaćinstvima kako se ne bi u potpunosti ovisilo o velikim proizvođačima električne energije.

Profesor Webber je pozvao na to da se stambene jedinice učine energetski učinkovitijima. Na taj način se smanjuje potreba i za rashlađivanjem stambenih jedinica.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce objavilo je natječaj za dodjelu Književne nagrade “Nikola...

Danas je u Jajcu, na relaciji Divičani-Kuprešani, održana spektakularna manifestacija 6. Međunarodni auto slalom...

Mišo Banjac, Prijedorčanin koji živi i radi u njemačkom Minhenu, polako gradi svoju muzičku...

Lepa Brena je sinoć u klubu na Krku svojim energičnim nastupom opet pokazala zašto...

Netflix će od 24. jula prestati da nudi podršku za svoju aplikaciju na više...

SK Fight prenosiće u noći sa subote na nedjelju (4.00) UFC reviju u kojoj...