Search
Close this search box.

Zašto je “savršena supruga i majka” fotošopirala fotografiju svoje djece?

Podijeli članak:

Toliko teorija zavjere u vezi sa jednom fotografijom nije bilo, valjda, od slijetanja na Mjesec. Porodična fotografija britanske princeze i buduće kraljice Kate Middleton ispostavilo se da je prevara i fotošop. U vezi sa ovim “PR skandalom vijeka”, kako to nazivaju ostrvski mediji, razgovarali smo sa novinarkom Danicom Ilić.

Šta se to dešava na britanskom kraljevskom dvoru i gdje je princeza Kate?

Voljela bih da to znam jer bi to vjerovatno sklonilo u stranu mnogobrojne teorije zavjera koje kruže od janura. Izbio je pravi skandal jer je princeza Kate posljednji put viđena pred Božić da bi nakon toga u januaru bilo saopštenje da je otišla na operaciju abdomena. Još veću uzbunu u britanskim medijima i na društvenim mrežama izazvalo je saopštenje da se ona neće u javnosti pojavljivati do juna mjeseca, što znači da ona ne bi obavljala svoje obaveze princeze tj. buduće kraljice. Da stvar budej oš gora, čini se da je kraljevski bračni par pokušao odagnati teorije zavjere objavivši fotografiju na kojoj se vidi princeza od Velsa i njeno troje djece za koju se kasnije ispostavilo da ju je izmijenila sama princeza. Veliki propust kraljevske porodice i njenog PR tima je to što su iz sfere društvenih mreža i tabloidnih medija, gdje se problematizovalo da li je princeza zdrava ili se razvodi, preselili tu priču na teren profesionalnih medija. Oni su tu fotografiju proslijedili velikim medijskim kućama misleći da ta jedna neperfektnost i nečinjenična utemeljenost može proći kod profesionalnih medija i onda je nastao haos. Kažu da je kraljevski par napravio još veću glupost od gluposti koje kruže na društvenim mrežama.

Nije riječ o fotošopu koji je podrazumijevao uklanjanje bora ili nekog estetskog detalja, već je riječ o fotošopiranju dijelova tijela djece?

Vrlo je nevjerovatno da nekoliko sati nakon što su agencije primile tu fotografiju, i pustile je u promet, uputile su obavještenje “kill”. Oni su povuklu tu fotografiju sa tim obaveznim “uklanjanjem” i mi novinari znamo kakav je to propust. To nije bio propust zbog npr. manipulacije bojama, “peglanjem” kao što vidimo na modnim magazinima gdje se zapitampo kako su neke žene savršene – ovo je bukvalno bilo izmjenjivanje fotografie. Agencije su utvrdile da je fotografija načinjena Canon kamerom i da je prvi put obrađena u petak uvečer, a onda je u subotu ujutro još jednom dorađena. Mi živimo u digitalnom dobu gdje se sve vidi i zna. Najgore u svemu ovom je što Kensingtonska palata odija da pokaže orginalnu fotografiju.

Zašto je princeza Kate obmanula javnost?

Princeza od Velsa je vrlo popularna članica kraljevske porodice. Nju prati aura savršene djevojke, supruge i majke. Oni koji pokušavaju da izbalansiraju izvještavanje “gdje je Kate” i “zašto se ovo dogodila sa fotografijom” postavljaju i pitanje da li jedna žena, koja se opravlja od operacije, trpi ovoliki pritisak javnosti da se pojavi. Imate kralja koji je bio vrlo transparentan u vezi svoje bolesti, dok princ i princeza od Velsa pokušavaju zaštititi svoju privatnost i to je vrlo teško u britanskom društvu. Princ i princeza imaju javne obavez prema britanskom društvu, kao što to društvo ima prema njima. Pravo pitanje je ovdje – šta je javni interes i gdje je princeza od Velsa, ne da bi se nagađalo da li se razvodi ili ne, nego da vidimo zašto ne obavlja svoje javne dužnosti.

Zanimljivo gostovanje pogledajte u VIDEU.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...