Search
Close this search box.

Zašto je nestalo struje? Sve je krenulo jučer

Podijeli članak:

Gotovo cijela Bosna i Hercegovina je danas oko 12:25 ostala bez struje. Struja je nestala i u dijelovima Dalmacija i Slavonije u Hrvatskoj, Crne Gore i Albanije. Struja se počela vraćati oko 13:30, prvo u Hrvatskoj, a onda i u drugim zemljama.

Današnji raspad elektroenergetske mreže dogodio se u četiri države – prvo je krenulo iz Albanije, potom je prekid struje zahvatio Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju.

Kako je na press konferenciji rekao Danko Blažević iz Hrvatskog operatera prijenosnog sistema, prema preliminarnim informacijama, sve je krenulo jučer od ispada dalekovoda između Grčke i Albanije: “Onda su se tokovi poremetili.”

Počelo je jučer u Grčkoj, S. Makedniji, Albaniji i Crnoj Gori

Nezavisni operator sistema (NOS) BiH saopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BiH, koji se dogodio danas u 12.25 sati, a prema prvim informacijama razlog su problemi u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje ključnih 400kV interkonektivnih vodova.

To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Sličan scenario počeo je jučer (20. juna), kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH.

Naglo povećanje potrošnje struje

Crnogorski ministar energetike rekao je da je prekid uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije uzrokovanim visokim temperaturama, ali i samom vrućinom.

Zbog nestanka struje po gradovima su bile nesnosne gužve na cestama, nisu radili semafori, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stepeni više temperature.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...

Bosanskohercegovački napadač Ermedin Demirović je asistencijom debitovao za Stuttgart u prijateljskom susretu protiv Fortune...

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...