Zašto je dobro da djeca odrastaju sa kućnim ljubimcima?

Podijeli članak:

Druženje sa kućnim ljubimcima je višestruko korisno za ljude, a naročito je dobro za decu. Pozitivne učinke na razvoj mališana prepoznaju i potvrđuju i mnoga naučna istraživanja. Emocionalna dobrobit, jačanje društvenih veština i razvoj empatije samo su neke od koristi interakcije najmlađih sa omiljenim psom, mačkom, zecom…

Psiholozi objašnjavaju da redovna interakcija sa životinjama može biti moćan alat za jačanje emocionalnog blagostanja dece, dok im bezuslovna ljubav koju pružaju kućni ljubimci omogućava da slobodno izraze svoja osećanja.

Studije na ovu temu pokazale su da druženje sa životinjama, kao što su igranje sa psom ili maženje s mačkom, može dovesti do oslobađanja oksitocina koji se često naziva hormonom ljubavi. Takođe, drastično smanjuje nivo kortizola, hormona stresa što doprinosi povećanom osećaju sreće i emocionalnoj otpornosti kod najmlađih.

Kontakt sa životinjama takođe može doprineti razvoju važnih društvenih veština kod najmlađih. Kroz interakciju sa kućnim ljubimcima deca uče o saradnji, komunikaciji i empatiji, važnim kvalitetama koje se mogu preneti na njihov kontakt i druženje s ljudima.

Bilo da se radi o dresuri psa, hranjenju zeca ili samo posmatranju ponašanja životinja, deca se na taj način uče važnim društvenim veštinama koje povećavaju njihovu sposobnost stvaranja i održavanja zdravih odnosa sa okolinom.

 

 

(NovostiMagazin)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.