Search
Close this search box.

Zašto će domaćinstva od 1. augusta morati plaćati skuplju struju

Podijeli članak:

O tome da li će doći do poskupljenja električne enrgije u Bosni i Hercegovini govori se već neko vrijeme. Neizvjesnosti više nema, jer Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) prihvatila je prijedlog Elektroprivrede BiH da se cijena za domaćinstva u prosjeku poveća za 10,04 posto, a za ostale potrošače malo manje od osam posto.

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Sanel Buljubašić prosječno poskupljenje za domaćinstva od 10,04 posto objasnio je nužnim kako bi se očuvala energetska stabilnost.

Na sjednici Ferka u Mostaru rečeno je i to kako je ovo poskupljenje zapravo posljedica usklađivanju cijena sa ulaznim cijenama koje ovo preduzeće plaća, a sve u cilju proizvodnje dovoljne količine energije, naglasivši kako plaćaju daleko veće cijene od onih koje se formiraju prema kranjem korisniku.

“Da biste imali stabilan energetski sektor vi morati imati stabilno preduzeće. Moramo imati finansijska sredstva da održavamo naše elektrane, hidroelektrane, termoelektrane i to je ono što je u idućem razdoblju samo jedan korak i mi ćemo se truditi da ta naša proizvodna postrojenja budu maksimalno spremna i da odgovore zahtjevima naših krajnjih kupaca”, kazao je Buljubašić, a prenosi Fena i dalje navodi:

U kategoriji ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 KV (kilovolt) ukupna prosječna cijena povećat će se 7,29 posto. Za kategoriju ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 kV za kupce I. tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene 4,78 posto.

Za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno za kupce iz II. tarifne grupe povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,39 posto, za III. i IV. tarifnu grupu povećanje iznosi 10,07 posto, odnosno 11,07 posto, dok za V. tarifnu grupu iz kategorije ostala potrošnja povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,13 posto.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce objavilo je natječaj za dodjelu Književne nagrade “Nikola...

Danas je u Jajcu, na relaciji Divičani-Kuprešani, održana spektakularna manifestacija 6. Međunarodni auto slalom...

Mišo Banjac, Prijedorčanin koji živi i radi u njemačkom Minhenu, polako gradi svoju muzičku...

Lepa Brena je sinoć u klubu na Krku svojim energičnim nastupom opet pokazala zašto...

Netflix će od 24. jula prestati da nudi podršku za svoju aplikaciju na više...

SK Fight prenosiće u noći sa subote na nedjelju (4.00) UFC reviju u kojoj...