Search
Close this search box.

Zaštićeno stanište ”Tišina” – Netaknuta priroda, raznovrsna i autohtona flora i fauna

Podijeli članak:

Na međunarodnoj konferenciji “Zelena destinacija”, održanoj u Talinu u Estoniji, zaštićeno stanište “Tišina” kod Šamca proglašeno je za jednu od 100 top priča zelenih destinacija u prošloj godini. Opština Šamac je, u saradnji sa GIZ-om i Green Vision u BiH, započela proces sertifikacije bare Tišina kao zelene destinacije, jedne od pet destinacija u BiH.

Netaknuta priroda, raznovrsna i autohtona flora i fauna – 130 vrsta ptica, ugrožene vrste vodozemaca i 270 vrsta močvarnih biljaka učinili su Tišinu rijetkim eko sistemom, privlačnim za naučne istraživače. A da bi postala primamljiva turistička destinacija potrebno je urediti infrastrukturu, izgraditi dodatne sadržaje, bungalove, parking, nabaviti čamce, postaviti nekoliko vidikovaca, urediti i osvijetliti staze.

“Radili smo na izmuljavanju postojeće vodene površine kako bismo obezbijedili dotokvode bogate kisikom, da ne bi došlo do pomora životinjskog a i biljnog svijeta”, kaže Vedrana Mihaljčić iz Odjeljenja za prostorno uređenje Opštine Šamac.

Na inicijativu Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Vlada Republike Srpske proglasila je prije četiri godine ovo područje zaštićenim staništem. Nerijetko samostalni istraživači dolaze u Tišinu kako bi istraživali močvarne ptice, biljke i ribe.

“Tišina je netipično močvarno stanište nastalo hidro procesima gdje je došlo do izdvajanja bara u obliku potkovice koje su nastale od nekadašnjih tokova rijeke Save. Ovdje ima šest tipova staništa koji su zaštićeni na nivou EU”, ističe Jovica Sjeničić iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

Stanovnici Šamca ponosni su što se Tišina našla među 100 zelenih destinacija u svijetu.

Tišinu je u proteklih godinu dana posjetilo 300 stranih turista. Šamac je tranzitno područje i to je šansa da turisti svrate i posjete ovaj prirodni raritet.  Načelnik Šamca kaže da su uložili 60.000 maraka u infrastrukturu. Očekuje pomoć institucija na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i ozbiljniji pristup turističkom potencijalu. Naročito sad kad su među svjetskim eko destinacijama.

“Mislim da ova lokacija omogućava da ozbiljan broj turista iz Evrope dođe ovdje. U tom pravcu nekih pet projekata vrijednih 300.000 maraka, Opština ne može sama isfinansirati. Mi ćemo se i dalje prijavljivati na međunarodne projekte, ali nam je potrebna podrška našin institucija”, naglašava načelnik Šamca Đorđe Milićević.

Zbog povećanog interesovanja turista za ekološkim destinacijama, Evropska unija i Vlada Njemačke sufinansiraju projekat za održivi turizam u BiH u okviru kojih su osim Tišine – Bosanska Krupa, Nacionalni park Kozara, Spomenik prirode Skakavac kod Sarajeva i Trebinje.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka