Započeli radovi na uređenje lokaliteta ‘Kraljev grob’ u Jajcu

Podijeli članak:

U Zastinju, mjestu gdje je bio sahranjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, započeli su pripremni radovi za uređenje lokaliteta “Kraljev grob”. Investitor ovog projekta je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, a radove će izvoditi firma “Marušić” iz Jajca.

Ovi rdovi imaju za cilj očuvanje kulturne i povijesne baštine te razvoj turističkih potencijala ovog kraja. Kraljev grob je mjesto od iznimne važnosti za bosansku povijest, a njegovo uređenje će privući posjetitelje iz cijelog svijeta.

Marušić je poznata firma s dugogodišnjim iskustvom u ovom području te će svojim stručnim timom osigurati kvalitetno izvođenje radova. Uređenje “Kraljevog groba” u Zastinju će uvelike poboljšati vizualni identitet ovog kraja te omogućiti bolju promociju turističkih potencijala.

U konačnici, ovaj projekt će doprinijeti razvoju turizma u ovom području te će omogućiti bolje upoznavanje posjetitelja s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom Bosne i Hercegovine.

Ranije u medijima je ravnatelj Agencije, Anto Brtan naveo, da su prije dvije godine započeti radovi na ovom lokalitetu, provedena arheološka istraživanja i izrađen glavni projekat uređenja spomenika.

Uređenje ovog lokaliteta moglo biti dovršeno do početka lipnja/ove godine na 550. obljetnicu smrti kralja Stjepana Tomaševića kada bi se upriličilo svečano otvorenje.

 

 

 

(Jajce Online/Foto: Marušić d.o.o.)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...