Započeli radovi na izradi elaborata postojećeg stanja jajačke tvrđave

Podijeli članak:

JU „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” već neko vrijeme poduzima pripremne radove istražnog karaktera na tvrđavi u Jajcu, koje su neophodne za izradu glavnog projekta rehabilitacije, sanacije i konzervacije ovog nacionalnog spomenika.

Do sada su proveli geotehnička i geomehanička istraživanja, te detaljno geodetsko snimanje tvrđave.

Jutros su započeli radovi na izradi Elaborata postojećeg stanja graditeljske cjeline tvrđava u Jajcu, što podrazumijeva skeniranje svih zidina tvrđave u 3D formatu. Ove poslove rade u suradnji s njihovim partnerima iz kompanije „Urbing“ d.o.o. Sarajevo.

– Zbog obrušavanja dijela zida tvrđave, prošlog tjedna je izvršen detaljni pregled od strane Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. Po dobivanju zapisnika, obratit ćemo se Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, te se nadamo da će obnova ovog dijela započeti u proljeće.

Zadnje dvije godine smo slali dopise nadležnim državnim i federalnim institucijama o stanju tvrđave i tražili sredstva za izradu Glavnog projekta kako bismo mogli započeti sa sanacijom najkritičnijih dijelova tvrđave. Sama izrada projekta košta više od 70.000 KM. Mi smo za tu namjenu do sada dobili od Federalnog ministarstva kulture 14.000 KM i od Ministarstva civilnih poslova BiH 5.000 KM. Nadamo se da će nadležne institucije ubuduće imati više razumijevanja i da ćemo zajedničkim naporima spriječiti daljnje propadanje našeg bogatog kulturno-povijesnog naslijeđa, navode iz Agencije.

 

 

(agencija jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...