Započela obnova pravoslavne crkve u Jajcu

Podijeli članak:

Započela je obnova pravoslavne crkve Uspenja presvete Bogorodice u Jajcu koja je nacionalni spomenik BiH. Radove izvodi domaća firma “Marušić” koja je jedna od tri građevinske firme u našoj zemlji koje imaju certifikate za izvođenje radova na nacionalnim spomenicima.

Krajem prošlog mjeseca održano je donatorsko veče,koje su veoma uspješno organizirali protojerej stavrofor Miladin Samardžić, Gordana Erak, Bojan Kulenović, Andreja Erak-Latinović i Anđelina Ošap.

Nakon pozdravnog govora Andrea Erak-Latinović otvorila je donatorsko veće,nakon čega se obratio općinski načelnih Edin Hozan i pružio podršku u izgradnji.

Anđelina Ošap, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH održala je prezentaciju o Istoriji Crkve Presvete Bogorodice u Jajcu. Više od 30 donatora doniralo je značajna sredstva čime je omogućen nastavak gradnje ove crkve.

Pet godina

Izgradnja crkve započela je 1930. godine, dovršena je 1935. godine. U financiranju gradnje crkve dobrim dijelom učestvovali su parohijani. Svako domaćinstvo koje je posjedovalo četiri vola i dva konja dalo je po 1.000 dinara, na dva vola i jednog konja 500 dinara,a ostali članovi parohije prema svojim mogućnostima.Iz Dalmacije su došla tri zidara,a tehničkim radovima rukovodio je Martin Balasa iz Istre.

Generalni direktor Bosanskog društva za elektrinu (“Elektrobosna”) Phillip darovao je 26.000 dinara, jedno od četiri zvona darivali su katolici Jajca, a poznati narodni umjetnik rezbar Hajrudin Kršlak izradio je prekrasni ikonostas u duborezu, dok je makedonski slikar Lazar Ličinski izradio slike za ikonostas.

Sve radove i aktivnosti s velikim entuzijazmom i brigom pratio je prota Milan Ilić.

(Jajce Online/Tvrtko Zrile)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Norveški teniser Kasper Rud plasirao se u finale Rolan Garosa, drugu godinu zaredom i...

Državljanin BiH (45) na privremenom radu u Austriji stradao je jutros u nesreći koja...

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...