Search
Close this search box.

Zakazana sjednica NSRS: Na dnevnom redu himna “Bože pravde”, mirno razdruživanje i olakšavanje funkcionisanja sankcionisanim firmama

Podijeli članak:

Redovna i posebna sjednica Narodne skupštine RS održat će se danas u 12 sati. Na dnevnom redu će se po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama RS, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci RS i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Ovim zakonima se nastoje izbjeći američke sankcije i olakšati firmama koje su se našle na američkoj crnoj listi.

Na taj način vlasti u bh. entitetu Republika Srpska (RS) nastoje izbjeći američke sankcije i pomoći firmama koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) stavile na crnu listu. IRB RS će, u slučaju izmjena zakona moći otvoriti račune sankcionisanim firmama.

Jedna od tačaka su i dopune Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

– Želim da kažem da smo pronašli način kako da himnu “Bože pravde” i grb Nemanjića vratimo u upotrebu. To činimo tako da nećemo nikoga vrijeđati. Na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama koji je odobrila i Parlamentarna skupština BiH regulisat ćemo da se mogu koristiti himne i grbovi drugih naroda s kojima postoje postignuti sporazumi o specijalnim i paralelnim vezama. Na ovaj način ćemo vratiti u institucije grb Nemanjića, a nećemo poništiti amblem – kazao je ranije predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Na posebnoj sjednici će se naći Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa RS i FBiH u skladu s Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima i prema prijedlogu narodnihposlanika.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U splitu je noćas eksplodirala istinska bomba, tačno u ponoć – Ivan Rakitić je...

Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih harmonikaša u regionu, umijećem ruši stereotipe o harmonici, a...

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...